Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z grudzień, 2014

Siemieniotka - tradycyjna śląska zupa na wigilię

Siemieniotka. Dla większości z was pewnie nieznana, u mnie w domu jest na wigilijnym stole od zawsze. Tradycyjna zupa jadana na śląsku w czasie wigilii. Robiona z nasion konopi, które po ugotowaniu i zmieleniu płucze się mlekiem. U mnie w domu podajemy ją z kaszą gryczaną i cukrem, ale z tego co słyszałam w każdym domu je się ją inaczej, sami musicie spróbować. Siemieniotka 1 kg nasion konopi 2 litry mleka 3,2% 50 g kaszy jaglanej 1 l przegotowanej wody 2-3 łyżki kaszy jaglanej - opcjonalnie 250 g kaszy gryczanej cukier Nasiona konopi przekładamy do garnka, zalewamy wodą. Nasiona zagotowujemy, odcedzamy i ponownie zalewamy wodą. Gotujemy tak długo, aż większość nasion popęka - ok 1h, jeżeli gotujecie w szybkowarze potrwa krócej. Nasiona partiami miksujemy w malakserze dolewając trochę mleka. Rozdrobnione nasiona przekładamy na sitko z bardzo drobną siatką lub używamy ściereczki lnianej, inaczej łupiny z ziaren znajdą się w zupie, i płuczemy je mlekiem. Płuczemy, aż wydobę

Pieczenie i lukrowanie pierników.

Jak tam wasze ciasto na pierniki? Nie zapomnieliście o nim? Ja na szczęście nie, wczoraj upiekłam już ostatnią partię :) Dodatkowo lukrowałam, ozdabiałam, trochę roboty było :D Ja dla mnie właśnie taki dzień, gdzie piekę z mamą pierniki, potem je lukrujemy, to znak że za niedługo święta! A jak tam wasze przygotowania do świąt? Zaczęliście już czy wszystko jeszcze przed wami? Wypiekanie pierników według przepisu mojej babci ciasto przygotowane wcześniej -  przepis na ciasto ->  tu wykrawaczki różnego rodzaju, kształtu odrobina mąki do podsypania Ciasto rozwałkowujemy na około 1 cm grubości. Wykrawamy różne kształty, przekładamy na blachę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180   º C, przez 10-15 min. Pierniki wyciągamy i odstawiamy do ostudzenia.  Lukrowanie, ozdabianie:    Lukier królewski (z białka) 1 białko cukier puder 2 łyżeczki soku z cytryny Białko ubijamy, zanim będzie sztywne, wsypujemy ok. 150 g cukru i miksujemy, aż cukier się rozpuści. Dod

Pierniki mojej babci - przepis na ciasto

Uwielbiam święta, to przygotowanie, pieczenie pierników, zimno, śnieg na dworze, wieczory spędzone z rodziną, hektolitry herbaty, dobre filmy... Oh jeszcze tylko trochę i się zacznie :) Ja najczęściej zaczynam, robiąc ciasto na pierniki które musi trochę leżakować. Przepis jest mojej babci, zapisany ręcznie na kartkach (co teraz w dobie internetu, laptopów itp. jest mało spotykane). Pierniki po upieczeniu są miękkie w środku a na zewnątrz chrupiące, są po prostu pyszne! Według przepisu muszą leżakować 2 tygodnie, u mnie trwa to czasami dłużej czasami krócej :) Pierniki mojej babci 1,2 kg cukru 1,5 szklanki mleka 500 g miodu 50 g smalcu 300 g masła 6 jajek 3 kg mąki 200 g kakao 100 g przyprawy korzennej 8 łyżeczek amoniaku Cukier razem z mlekiem zagotować w garnku, gotować na małym ogniu aż lekko zgęstnieje. Zdjąć z pieca, dodać margarynę i smalec, mieszać aż wszystko się rozpuści. Odstawić do wystudzenia. Do dużej miski dać resztę składników, wlać syrop (może być tr