Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z czerwiec, 2015

Urodzinowy tort - z truskawkami i kremem, idealny na lato!

Co roku, gdy zbliżają się moje urodziny, nie muszę zastanawiać się nas tortem. Każdego roku robię ten sam, czy mi się znudził? Nie! Sezonowy, lekki, z pysznym kremem i słodkimi truskawkami - czego chcieć więcej?  Truskawki jeszcze są, więc do dzieła! Tort z kremem budyniowym, truskawkami i galaretką biszkopt 6 jajek szklanka mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru krem 500 ml mleka 1 1/2 opakowania budyniu waniliowego 3 łyżki cukru 200 g miękkiego masła adwokat cukier puder dodatkowo 2 opakowania galaretki truskawkowej 800 ml wrzącej wody ok. 400 g truskawek Jeżeli zabieracie się za zrobienie tego tortu, na początku musicie zrobić budyń najlepiej godzinę wcześniej, żeby zdążył wystygnąć i trafić do lodówki. Budyń robimy z 500 ml mleka (nie sugerujcie się tym co napisane na opakowaniu, budyń na krem musi być dosyć gęsty), resztę robimy tak jak napisano na opakowaniu. Budyń odstawiamy do wystudzenia, gdy budyń będzie już na tyle zimny,

Truskawkowy sernik na zimno i herbaciana lemoniada!

Sezon na truskawki - uwielbiam! U mnie codziennie do obiadu, na podwieczorek, śniadanie coś z truskawek, tu koktajl, tam lody, a gdy mam trochę więcej czasu, wtedy robię z mamą dżemy i kompoty :) Dzisiaj mam dla was sernik na zimno :) Nie goszczą one zbyt często u mnie, ale gdy już go zrobię, znika w mgnieniu oka. Naprawdę polecam go zrobić, nie jest zbyt skomplikowany :) Do tego orzeźwiająca lemoniada, ja robię swoją na bazie zielonej herbaty, naprawdę orzeźwia i dobrze smakuję! Truskawkowy sernik na zimno na spodzie z ciasteczek 500 g mielonego twarogu 300 ml jogurtu naturalnego 400 g + 100 g truskawek 2-3 łyżki cukru 200 g ciastek (u mnie kruche zbożowe, mogą też być zwykłe herbatniki) 70 g roztopionego masła  20 g żelatyny odrobina gorącej wody Ciastka pokruszyć na "drobny mak"(ja zrobiłam to w malakserze), dodać roztopione masło, wszystko jeszcze raz wymieszać, żeby masło dobrze się rozprowadziło. Do zrobienia sernika potrzebujecie krąg do ciast, żeby wam

Bezglutenowy chlebek bananowy!

Dlaczego chlebek bananowy? Przyjaciółka mówiła o nim, a że akurat zbliżały się jej urodziny :p Dlaczego bezglutenowy? Niestety, jest na niego uczulona. Kupiłam bezglutenowe mąki (ryżową, kukurydzianą, gryczaną), banany no i wzięłam się do roboty. Robi się go nawet szybko, musi trochę posiedzieć w piekarniku, ale można wtedy coś w międzyczasie zrobić :) Bezglutenowy chlebek bananowy 3 banany 50 g maki ryżowej 100 g mąki kukurydzianej 150 g mąki gryczanej 1 jajko  60 ml oliwy  1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 50 g cukru (jeżeli banany są dosyć słodkie, można dać mniej) Banany rozgnieść widelcem lub blenderem (dobrze nadaje się do tego też tłuczek do ziemniaków :p ). Dodać jajko, cukier i olej, wszystko dobrze zmiksować. Mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia, dodać w 2-3 częściach do zmiksowanych już składników. Wszystko wymieszać aż do powstania gładkiej masy. Ciasto przełożyć do keksówki, piec w temp. 180 st C przez 45-50 min. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy