Kasza manna!
Gdy byłam mała nienawidziłam jej, dziwna konsystencja, bez dodatków, czasami jakiś dżem... nie przemawiało to do mnie. Po kilku nie udanych próbach, w tym roku pokochałam kasze mannę z jabłkami i cynamonem - jest idealna! Słodka kasza manna, kwaśne jabłka i cynamon - zimne poranki mi nie straszne! Robi się ją bardzo szybko, a powiem wam, że naprawdę warto!
Kasza manna z jabłkami i cynamonem
składniki na 2 porcje
Gdy byłam mała nienawidziłam jej, dziwna konsystencja, bez dodatków, czasami jakiś dżem... nie przemawiało to do mnie. Po kilku nie udanych próbach, w tym roku pokochałam kasze mannę z jabłkami i cynamonem - jest idealna! Słodka kasza manna, kwaśne jabłka i cynamon - zimne poranki mi nie straszne! Robi się ją bardzo szybko, a powiem wam, że naprawdę warto!
Kasza manna z jabłkami i cynamonem
składniki na 2 porcje
- 400 ml mleka
- 3 łyżki kaszy manny*
- 2 łyżeczki miodu
- 2 średnie jabłka
- cynamon
* możecie użyć więcej kaszy manny, jeżeli wolicie gęstszą
Mleko wlewamy do garnka, dodajemy łyżeczkę miodu, wsypujemy kaszę mannę, podgrzewamy i dobrze mieszamy aż do zgęstnienia. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnie dajemy łyżeczkę miodu i szczyptę cynamonu, gdy miód się rozpuści i połączy z cynamonem, wrzucamy pokrojone jabłka. Podsmażamy chwilę, aby były jeszcze chrupiące.
Gotową kasze mannę przekładamy do miseczek, na nią dajemy jabłka i polewamy wszystko powstałym syropem z jabłek i miodu.
Gotowe!
Komentarze
Prześlij komentarz