Upał, aż nie chce wychodzić się z domu. Ja mam to szczęście, że odpoczywam na zasłużonych wakacjach!
W kuchni pewnie jesteście sporadycznie i wybieracie raczej lody lub zimne desery. Ja mam dla was dzisiaj przepis na ciasto, wymaga włączania piekarnika, ale naprawdę warto!
Ciasto jest lekkie, zawiera w sobie jogurt i TYLKO 40 g masła! Dodatkowo są w nim owoce, czyli nic dodać nic ująć, do tego szklanka zimnej lemoniady i deser na lato gotowy!
Ciasto jogurtowe z malinami
- 4 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 40 g masła
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka z 1 cytryny
- 300 g malin
W osobnej misce utrzeć masło na puch, następnie dodawać partiami ubite jajka. Wszystko dokładnie zmiksować. Do masy dodać jogurt i skórkę z cytryny. Wszystko dobrze połączyć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Mąkę z proszkiem wsypać do masy, wszystko razem połączyć.
Ciasto przełożyć do formy,u mnie średnica 26 cm, na samą górę dać maliny, można je wcześniej obtoczyć w mące,żeby nie spadły na dół ciasta. Piec w temp. 180 ºC, przez 30-40 minut.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem i gotowe!
Naprawdę warto zrobić to ciasto! Polecam!
Takie przyjemnie mięciutkie :) I kolor ma śliczny!
OdpowiedzUsuń