Przejdź do głównej zawartości

Ciasto z kremem jogurtowo-waniliowym i kiwi.

Kolejna propozycja na lekkie wiosenne ciasto. Tym razem na lekko zielonym biszkopcie, a to za sprawą sproszkowanej trawy młodego jęczmienia. Wychodzi z niego bardzo ciekawy kolor, nie jest to soczysta zieleń, bardziej delikatna, co sprawia, że ciasto staje się ciekawsze, przez co możemy zaskoczyć naszą rodzinę czy znajomych :) Ciasto jest naprawdę lekki, krem nie jest zbyt ciężki, ciasto idealnie nadaje się na wiosenne ciepłe popołudnie! Zapraszam!


Ciasto z kremem jogurtowo-waniliowym i kiwi

biszkopt (śr. 24 cm)
  • 4 jajka
  • 1/3 cukru 
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2-1 łyżeczki sproszkowanej trawy młodego jęczmienia
krem/masa jogurtowa
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 1-2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • laska wanilii
dodatkowo
  • 4-5 kiwi
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny
Biszkopt: Jajka oddzielamy. Białko ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i dobrze miksujemy. Następnie dodajemy kolejno żółtka, każde miksując aż masa stanie się jednolita. Dodać młody jęczmień, w takiej ilości aby kolor masy nam odpowiadał. Wszystko miksujemy aż masa będzie jednolita. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Wszystko delikatnie wymieszać za pomocą silikonowej łopatki uważając by nie "zgasić" masy. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, śr. 24 cm, pieczemy w temp. 180 st. C przez ok. 30-40 minut. 

Krem/masa: Przed pieczeniem jogurt przełożyć do sita wyłożonego lnianą ścierką, odstawiamy do lodówki na ok. 2h aby serwatka się oddzieliła. Taki jogurt przekładamy do miski, wsypujemy cukier i ziarna z laski wanilii i wszystko miksujemy. Żelatynę zalewamy odrobiną gorącej wody, mieszamy i czekamy aż się rozpuści. Tak gotową żelatynę przelewamy do masy równocześnie ją miksując.

Do ciasta potrzebna nam jest obręcz na tort. Nakładamy na biskzopt i tak do przykładamy, żeby obręcz dobrze stykała się z biszkoptem. Na biszkopt wylewamy masę jogurtową, wszystko wkładamy do lodówki na 2-3h. Przed samym podaniem obieramy i kroimy kiwi na plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy na cieście i można podawać.
Ciasto przechowywać w lodówce.









Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Rozgrzewająca kasza manna z jabłkiem i cynamonem - idealna na jesienne śniadanie!

Bienenstich - niemiecki klasyk!

Lemoniada brzoskwiniowa - idealna na upalne dni!