Za oknem jesień w pełni. Taka pogoda sprzyja pieczeniu ciast, aby później móc delektować się kawałkiem przy kawie i dobrej gazecie. Czy czegoś więcej trzeba w jessienne popołudnia?
Dzisiaj mam dla was przepis na ciasto marchewkowe. Przyznaję się, robiłam je drugi raz w życiu. Za pierwszym razem nic mi nie wyszło, jeden wielki zakalec, a do popicia trzeba było co najmniej dzbanka herbaty. Szukałam dobrego przepisu gdzie naprawdę znajdziemy marchewkę, a nie jej znikome ilości, ciasto wyjdzie wilgotne, pachnące cynamonem a wszystko będzie zwieńczone delikatny kremem. No i takie ciasto mi wyszło! Jeżeli macie ochotę, możecie dodać do niego trochę orzechów, ja jednak wolałam bez.
Ciasto marchewkowe
inspiracja - Ósmy Kolor Tęczy
ciasto:
Dzisiaj mam dla was przepis na ciasto marchewkowe. Przyznaję się, robiłam je drugi raz w życiu. Za pierwszym razem nic mi nie wyszło, jeden wielki zakalec, a do popicia trzeba było co najmniej dzbanka herbaty. Szukałam dobrego przepisu gdzie naprawdę znajdziemy marchewkę, a nie jej znikome ilości, ciasto wyjdzie wilgotne, pachnące cynamonem a wszystko będzie zwieńczone delikatny kremem. No i takie ciasto mi wyszło! Jeżeli macie ochotę, możecie dodać do niego trochę orzechów, ja jednak wolałam bez.
Ciasto marchewkowe
inspiracja - Ósmy Kolor Tęczy
ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 250 g marchwi
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 2/3 szklanki oleju
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem
- 50 g miękkiego masła
- 1-2 łyżki cukru pudru trzcinowego
- 250 g serka Ricotta
Marchewkę obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy pod koniec cukier dalej miksując. Do białek dodajemy kolejno żółtka wszystko dobrze miksując aż masa będzie puszysta i uzyska jednolity kolor. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy i połowę mąki dodajemy do masy jajecznej. Wszystko dobrze miksujemy i stopniowo dodajemy marchew i olej, następnie znowu mąkę. Te czynności powtarzamy, aż wszystkie składniki znajdą się w jednej misce. Pod koniec dodajemy cynamon, imbir i gałkę muszkatołową, wszystko dobrze mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej mąką lub bułką tartą formy, średnica 20 cm. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika, pieczemy przez ok. 40-45 minut. Po wyciągnięciu ciasta z pieca pozostawiamy je do wystudzenia.
Masło na krem ubijamy na puch razem z cukrem pudrem. Do masła dodajemy po łyżce serka ciągle miksując. Gotowy krem nakładamy na wystudzone już ciasto. Na sam koniec wszystko delikatnie posypać cynamonem i gotowe!
Idealne! Kocham ciasto marchewkowe :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/