Chai latte. Niektórzy z was pewnie zastanawiają się co to takiego, moi klienci w kawiarni też często pytają, czy to kawa, herbata. Już wam mówię. Chai to mieszanka herbaty z przyprawami, podawana z spienionym mlekiem. Niektórzy wybierają również wersję z kawą, gdzie do przygotowanego chai latte dolewa się espresso.
Chai można kupić jako gotowe mieszanki, w wielu smakach od korzennych po mango czy miętowe. Ja dzisiaj proponuje wam domową wersję tego napoju. Jak dla mnie to lepsza wersja, ponieważ wiem co jest w środku, nie jest takie słodkie - osobiście bardzo rzadko dosładzam kawę czy herbatę, jeżeli już to wybieram miód, mogę sama sporządzić swoją kompozycję smakową :)
Dzisiaj mam dla was przepis na korzenny chai, pachnie cudownie, a gotowy napar możecie wlać do buteleczki i kila dni przechowywać w lodówce, dobrze nada się również jako prezent świąteczny.
Domowy Chai latte
Chai można kupić jako gotowe mieszanki, w wielu smakach od korzennych po mango czy miętowe. Ja dzisiaj proponuje wam domową wersję tego napoju. Jak dla mnie to lepsza wersja, ponieważ wiem co jest w środku, nie jest takie słodkie - osobiście bardzo rzadko dosładzam kawę czy herbatę, jeżeli już to wybieram miód, mogę sama sporządzić swoją kompozycję smakową :)
Dzisiaj mam dla was przepis na korzenny chai, pachnie cudownie, a gotowy napar możecie wlać do buteleczki i kila dni przechowywać w lodówce, dobrze nada się również jako prezent świąteczny.
Domowy Chai latte
- 2 torebki czarnej herbaty
- 400 ml wody
- 4-5 goździków
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki imbiru
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki kardamonu
- 2 łyżeczki miodu
- 200 ml mleka
Do rondla wlewamy wodę i wsypujemy wszystkie przyprawy. Wszystko doprowadzamy do wrzenia, następnie odstawiamy na 5 minut. Do wywaru wrzucamy torebki herbaty i 2 łyżki miodu, ponownie doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy wszystko na ok. 10 minut.
Zawartość rondla przelewamy przez sito z bardzo małymi oczkami lub przez gazę.
Mleko podgrzewamy, dodajemy pozostały miód.Można je lekko spienić za pomocą spieniacza lub zwykłej trzepaczki. Mleko mieszamy razem z przygotowanym wcześniej wywarem, w proporcji 1:1. Rozlewamy do kubków i posypujemy odrobiną cynamonu. Jeżeli nie zużyjecie całego wywaru od razu, można przelać go do szklanej buteleczki przechowywać w lodówce kilka dni.
Gotowe!
Komentarze
Prześlij komentarz