Wstajecie rano, macie ochotę na jakieś dobre śniadanie... naleśniki? gofry? pancakes? Otwieracie lodówkę, macie jaka, mleko, w szafce mąka, ale co do nich? Cukier puder i.... no właśnie :) Dzisiaj mam dla was przepis na szybką konfiturę pomarańczową z nutą cynamonu i goździków - idealna na chłodne poranki :)
Robi się ją bardzo szybko, w czasie przygotowywania śniadania zdążycie ją zrobić i podać jeszcze ciepłą!
Konfitura pomarańczowa
- 2 średnie pomarańcze
- 1 cytryna
- 2-3 gożdziki
- 1 laska cynamonu
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Pomarańcze i cytrynę polewamy gorącą wodą, aby je sparzyć. Następnie pomarańcze obieramy i filetujemy. Tak aby wydobyć tylko i wyłącznie miąższ i sok, bez żadnych białych elementów, skórki itd. ponieważ rzez to konfitura może być gorzka. Z cytryny wyciskamy sok i dodajemy do pomarańczy. Cukier wsypujemy do rondla, podgrzewamy i czekamy aż się lekko skarmelizuje. Dodajemy do cukru pomarańcze, cynamon i goździki, mieszamy i gotujemy na małym ogniu. Mieszamy i gotujemy do momentu aż konfitura lekko zgęstnieje. Z gotowej konfitury wyciągamy cynamon i goździki, przekładamy do miseczki i gotowe!
Brzmi bardzo aromatycznie i wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuń