Przejdź do głównej zawartości

Konfitura pomarańczowa z cynamonem i goździkami - prosto, szybko, smacznie!

Wstajecie rano, macie ochotę na jakieś dobre śniadanie... naleśniki? gofry? pancakes? Otwieracie lodówkę, macie jaka, mleko, w szafce mąka, ale co do nich? Cukier puder i.... no właśnie :) Dzisiaj mam dla was przepis na szybką konfiturę pomarańczową z nutą cynamonu i goździków - idealna na chłodne poranki :)
Robi się ją bardzo szybko, w czasie przygotowywania śniadania zdążycie ją zrobić i podać jeszcze ciepłą!

Konfitura pomarańczowa
  • 2 średnie pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 2-3 gożdziki
  • 1 laska cynamonu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
Pomarańcze i cytrynę polewamy gorącą wodą, aby je sparzyć. Następnie pomarańcze obieramy i filetujemy. Tak aby wydobyć tylko i wyłącznie miąższ i sok, bez żadnych białych elementów, skórki itd. ponieważ rzez to konfitura może być gorzka. Z cytryny wyciskamy sok i dodajemy do pomarańczy.  Cukier wsypujemy do rondla, podgrzewamy i czekamy aż się lekko skarmelizuje. Dodajemy do cukru pomarańcze, cynamon i goździki, mieszamy i gotujemy na małym ogniu. Mieszamy i gotujemy do momentu aż konfitura lekko zgęstnieje. Z gotowej konfitury wyciągamy cynamon i goździki, przekładamy do miseczki i gotowe!






Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Rozgrzewająca kasza manna z jabłkiem i cynamonem - idealna na jesienne śniadanie!

Bienenstich - niemiecki klasyk!

Lemoniada brzoskwiniowa - idealna na upalne dni!