Przejdź do głównej zawartości

Pełnoziarniste, czekoladowe kruche ciasteczka!



Kto nie lubi ciasteczek? Małe, kruche, idealne na coś do kawy czy zapakowane w słoiku jako własnoręcznie zrobiony prezent. Polecam do ich robienia zaangażować dzieci, będą miały frajdę powycinać i ugniatać ciasto :)
Dzisiaj mam dla was przepis na kruche, czekoladowe ciasteczka z mąki pełnoziarnistej. Możecie zostawić je bez niczego, są idealnie czekoladowe, nie za słodkie, ale równie dobrze możecie polać je gorzką czekoladą i zaszaleć z dekoracją :)

Pełnoziarniste czekoladowe kruche ciasteczka

  • 100 g miękkiego masła
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 130 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki kakao
Masło, cukier, jajko i ekstrakt z wanilii miksujemy razem aż do powstania puszystej, jednolitej masy. Mąkę mieszamy z kakao i dodajemy do masy maślanej. Wszystko mieszamy, na początku można mikserem, na końcu polecam wyrobić ciasto dłońmi. Jeżeli ciasto za bardzo się klei można dodać odrobinę mąki. Uwaga, aby nie dodać jej za dużo - ciasta potem wyjdą za twarde! Jeżeli uważacie, że ciasto dalej jest zbyt miękkie, spokojnie, stwardnieje w lodówce. Gotowe ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny (można też zostawić je tam na noc). Po wyciągnięciu ciasta z lodówki, rozwałkowujemy je na grubość ok. 1 cm, można lekko podsypać blat mąką lub użyć 2 arkuszy papieru do pieczenia i wałkować między nimi, przez to ciasto nie będzie się kleić. Wykrawamy ciasteczka, przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Ciasteczka pieczemy ok. 10 minut w temp. 170°C.
Gotowe!







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Rozgrzewająca kasza manna z jabłkiem i cynamonem - idealna na jesienne śniadanie!

Bienenstich - niemiecki klasyk!

Lemoniada brzoskwiniowa - idealna na upalne dni!