Nie ma nic lepszego, od rozgrzewającego śniadania w mroźne poranki, prawda? Co powiecie na kasze mannę? Pachnącą cynamonem z karmelizowaną gruszką i orzechami? Moim zdaniem nada się idealnie!
Kasza manna z gruszką i orzechami
na 2 porcje
- 400 ml mleka
- 4 łyżki kaszy manny
- 2 gruszki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- pół szklanki orzechów włoskich
- miód
Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Na patelnie dajemy łyżeczkę cukru i czekamy aż się rozpuści i lekko skarmelizuje. Uwaga! Cukier bardzo szybko może się spalić!
Na patelnie wrzucamy gruszki i wszystko mieszamy. Na sam koniec wrzucamy pokrojone orzechy włoskie i odstawiamy.
Na patelnie wrzucamy gruszki i wszystko mieszamy. Na sam koniec wrzucamy pokrojone orzechy włoskie i odstawiamy.
Mleko wlewamy do rondla, dodajemy cynamon i kasze mannę. Wszystko podgrzewamy, jednocześnie mieszając. Gdy kasza lekko zgęstnieje, ściągamy rondel z ognia, kasza pod wpływem ciepła jeszcze trochę zgęstnieje. Jeżeli lubimy śniadania na bardzo słodko, możemy dodać miód. Kaszę przekładamy do misek, nakładamy karmelizowane gruszki i gotowe!
Komentarze
Prześlij komentarz