Ciastka.... kto ich nie lubi? Ja uwielbiam! Tysiące sposobów, tysiące składników które można połączyć i zawsze wyjdzie coś pysznego. Do tego szklanka mleka i od razu człowiekowi lepiej, nie?
Ja dokładnie tak się czuję, jedząc ciastka :) Oczywiście te domowe, pachnące masłem, chrupiące, kruszące się na prawo i lewo.
Pewnie widzieliście już mój podstawowy przepis na ciasteczka owsiane (jeżeli nie znajdziecie go tutaj), jest też wersja z orzechami, dzisiaj mam dla was wersję z kokosem. Uwierzcie gdy ciastka są w piekarniku w kuchni pachnie cudownie!
Ciastka owsiane z kokosem
Masło ucieramy z cukrem, aż będzie puszyste. Dodajemy jajko i wszystko dobrze mieszamy. Resztę składników mieszamy w osobnej misce i w dwóch partiach dodajemy do masła. Wszystko dobrze mieszamy. Formujemy ciasteczka, wedle waszego uznania, można uformować kulki i je lekko rozpłaszczyć, można po prostu nałożyć na papier do pieczenia i lekko uformować. To już zależy od was :) Wkładamy do nagrzanego na 180 st. C piekarnika na ok. 15-20 minut, aż będą lekko przypieczone.
Gotowe! Można podawać z szklanką mleka, dać dzieciom do szkoły jako przekąska, wziąć do pracy lub pochłonąć wszystkie i być jak Ciasteczkowy Potwór z ulicy Sezamkowej :)
FOLLOW ME ON FACEBOOK OR INSTAGRAM
Ja dokładnie tak się czuję, jedząc ciastka :) Oczywiście te domowe, pachnące masłem, chrupiące, kruszące się na prawo i lewo.
Pewnie widzieliście już mój podstawowy przepis na ciasteczka owsiane (jeżeli nie znajdziecie go tutaj), jest też wersja z orzechami, dzisiaj mam dla was wersję z kokosem. Uwierzcie gdy ciastka są w piekarniku w kuchni pachnie cudownie!
Ciastka owsiane z kokosem
- 3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 1 szklanka mąki żytniej
- 200 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100-120 g wiórek kokosowych
Masło ucieramy z cukrem, aż będzie puszyste. Dodajemy jajko i wszystko dobrze mieszamy. Resztę składników mieszamy w osobnej misce i w dwóch partiach dodajemy do masła. Wszystko dobrze mieszamy. Formujemy ciasteczka, wedle waszego uznania, można uformować kulki i je lekko rozpłaszczyć, można po prostu nałożyć na papier do pieczenia i lekko uformować. To już zależy od was :) Wkładamy do nagrzanego na 180 st. C piekarnika na ok. 15-20 minut, aż będą lekko przypieczone.
Gotowe! Można podawać z szklanką mleka, dać dzieciom do szkoły jako przekąska, wziąć do pracy lub pochłonąć wszystkie i być jak Ciasteczkowy Potwór z ulicy Sezamkowej :)
FOLLOW ME ON FACEBOOK OR INSTAGRAM
takie domowe owsiane ciasteczka najlepsze!
OdpowiedzUsuń