Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka owsiane - szybko i zdrowo!

Jeżeli ciastka, to tylko te!
Jeżeli zdrowo, to tylko tak!
Jeżeli szybko, to tylko one!

Moi domownicy kochają te ciastka, jeżeli mamy w domu składniki to je robimy. Są idealne na drugie śniadanie, na coś do kawy czy herbaty, coś na ząb. Są pyszne i syte!


No to jak zrobić te małe cuda?


potrzebujecie:

  • 3 szklanki płatków owsianych (mogą być błyskawiczne jak i normalne, nie robi to żadnej różnicy )
  • 1 szklanka mąki
  • 200g miękkiego  masła
  • 1/2 – 3/4 szklanki cukru (ja dodaję 1/2 bo wychodzą słodkie)
  • opcjonalnie łyżka miodu dla lepszego smaku (wtedy radzę dać 1/2 szklanki cukru)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


 Masło ucieramy na puch razem z cukrem, na końcu dodajemy jajko. Mieszamy wszystkie suche składniki i dodajemy do masła – dobrze wymieszać. Nabieramy na dłoń ilość ciasta wielkości małego orzecha włoskiego – ja zawsze nabieram mała łyżeczką, wtedy wychodzą idealne, formujemy w kulkę i lekko spłaszczamy, nakładamy na blachę wyłożoną papierem.                                                               
UWAGA: Trzeba zachować odstępy ponieważ ciastka dosyć rosną podczas pieczenia.
Ciastka pieczemy w temp. 180 ºC przez około 15 minut.                                                                     
Ciasta są dobre, jeżeli są złote, jeżeli za długo będą w piekarniku, nie smakują już tak dobrze.




Zapraszam!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Czekoladowa pokusa - ciasto czekoladowe z polewą czekoladową.

Lody bananowe z masłem orzechowym i jogurtem naturalnym - bez maszyny!

Owsiane pieguski - pełnoziarniste, bez cukru!