Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka imbirowe - prosto i szybko!

Ciasteczka imbirowe - moje osobiste odkrycie sezonu! Robi się je super szybko, kilka składników, chwila czasu i mamy gotowe, idealnie kruche, pachnące ciasteczka! Idealne na zimowe wieczory. Możecie również zapakować je i obdarować najbliższych w te święta :)

Ciasteczka imbirowe
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 75 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g drobnego cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 65 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • skórka starta z połowy pomarańczy
  • 2 łyżki miodu
Masło i miód wrzucić do rondla i podgrzewać na małym ogniu, aż masło się rozpuści i połączy z miodem. Gotową mieszaninę odstawić do ostudzenia.  Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i imbir wsypać do miski i wymieszać.Następnie wlać roztopione masło z miodem, dodać jajko i skórkę z pomarańczy (przed starciem skórki z pomarańczy polecam ją sparzyć). Wszystkie składniki dobrze mieszamy do powstania jednolitej kuli ciasta.
Z ciasta uformować kuli wielkości orzecha włoskiego, następnie przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia formę i za pomocą dłoni lekko rozpłaszczyć. Uwaga, aby ciastka rozłożyć w większej odległości od siebie, ponieważ podczas pieczenia dosyć urosną. Tak przygotowane ciastka piec w temp. 160 st. C przez ok. 15-20 minut.
Gotowe!





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Rozgrzewająca kasza manna z jabłkiem i cynamonem - idealna na jesienne śniadanie!

Bienenstich - niemiecki klasyk!

Lemoniada brzoskwiniowa - idealna na upalne dni!