Ciasteczka imbirowe - moje osobiste odkrycie sezonu! Robi się je super szybko, kilka składników, chwila czasu i mamy gotowe, idealnie kruche, pachnące ciasteczka! Idealne na zimowe wieczory. Możecie również zapakować je i obdarować najbliższych w te święta :)
Ciasteczka imbirowe
Z ciasta uformować kuli wielkości orzecha włoskiego, następnie przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia formę i za pomocą dłoni lekko rozpłaszczyć. Uwaga, aby ciastka rozłożyć w większej odległości od siebie, ponieważ podczas pieczenia dosyć urosną. Tak przygotowane ciastka piec w temp. 160 st. C przez ok. 15-20 minut.
Gotowe!
Ciasteczka imbirowe
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 75 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g drobnego cukru trzcinowego
- 1 łyżka mielonego imbiru
- 65 g miękkiego masła
- 1 jajko
- skórka starta z połowy pomarańczy
- 2 łyżki miodu
Z ciasta uformować kuli wielkości orzecha włoskiego, następnie przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia formę i za pomocą dłoni lekko rozpłaszczyć. Uwaga, aby ciastka rozłożyć w większej odległości od siebie, ponieważ podczas pieczenia dosyć urosną. Tak przygotowane ciastka piec w temp. 160 st. C przez ok. 15-20 minut.
Gotowe!
Komentarze
Prześlij komentarz