Przejdź do głównej zawartości

Kruche ciasteczka cytrynowe z cytrynowym lukrem!

Ciasteczka. Kto ich nie lubi? Małe, kruche, cudownie pachnące :) Dzisiaj mam dla was przepis na cudownie cytrynowe kruche ciasteczka. Idealnie nadadzą się na mały prezent czy do popołudniowej kawy.

Kruche ciasteczka cytrynowe
  • 125 g miękkiego masła
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 80 g cukru 
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cytryna
lukier
  • cukier puder
  • sok z połowy cytryny
 Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka i wszystko dobrze zmiksować. Następnie dodać wszystkie suche składniki, stratą skórkę z cytryny i sok. Wszystko wymieszać, aż do powstania jednolitej kulki ciasta. Jeżeli będzie się bardzo kleić, można dodać trochę więcej mąki. Ciasto odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wałkujemy ciasto na grubość ok. 2 cm.Wykrawamy ciasteczka, przekładamy je na wyłożoną papierem blachę do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 160 st. C piekarnika na ok. 5-10 minut. Po upieczeniu wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia.
Lukier: Do soku z cytryny wsypujemy cukier puder (ok. 2-3 łyżki), trzeba zobaczyć kiedy lukier będzie miał odpowiednią konsystencję.
Polewamy ciasteczka gotowym lukrem, czekamy aż wyschną i gotowe!







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Rozgrzewająca kasza manna z jabłkiem i cynamonem - idealna na jesienne śniadanie!

Bienenstich - niemiecki klasyk!

Lemoniada brzoskwiniowa - idealna na upalne dni!