Przejdź do głównej zawartości

Ciasto jogurtowe z malinami - mała ilość tłuszczu!

Upał, aż nie chce wychodzić się z domu. Ja mam to szczęście, że odpoczywam na zasłużonych wakacjach!
W kuchni pewnie jesteście sporadycznie i wybieracie raczej lody lub zimne desery. Ja mam dla was dzisiaj przepis na ciasto, wymaga włączania piekarnika, ale naprawdę warto! 
Ciasto jest lekkie, zawiera w sobie jogurt i TYLKO 40 g masła! Dodatkowo są w nim owoce, czyli nic dodać nic ująć, do tego szklanka zimnej lemoniady i deser na lato gotowy!

Ciasto jogurtowe z malinami
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 40 g masła
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka z 1 cytryny
  • 300 g malin
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier, miksując. Dodawać żółtka, osobno, każde miksując ok. pół minuty.
W osobnej misce utrzeć masło na puch, następnie dodawać partiami ubite jajka. Wszystko dokładnie zmiksować. Do masy  dodać jogurt i skórkę z cytryny. Wszystko dobrze połączyć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Mąkę z proszkiem wsypać do masy, wszystko razem połączyć.
Ciasto przełożyć do formy,u mnie średnica 26 cm, na samą górę dać maliny, można je wcześniej obtoczyć w mące,żeby nie spadły na dół ciasta. Piec w temp. 180 ºC, przez 30-40 minut. 
Przed podaniem posypać cukrem pudrem i gotowe!







Naprawdę warto zrobić to ciasto! Polecam!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Rozgrzewająca kasza manna z jabłkiem i cynamonem - idealna na jesienne śniadanie!

Bienenstich - niemiecki klasyk!

Lemoniada brzoskwiniowa - idealna na upalne dni!