Gofry... chodziły za mną odkąd wróciłam z wakacji! Oczywiście, na wakacjach je się gofry z bitą śmietaną, owocami i polewą - bomba kaloryczna. Ja mam dla was dzisiaj wersje zdrowszą, lecz wcale nie gorszą.

Gofry na mące żytniej z marchewką! Możecie dobrać dodatki jakie chcecie, ja miałam standardowe, cukier puder, dżem, syrop klonowy.
Są naprawdę dobre, bałam się czy wgl wyjdą, no i wyszły!
Żytnie gofry z marchewką (na ok. 6 gofrów)
- 125 g mąki żytniej
- 200 g startej drobno marchewki
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu, gałki muszkatołowej
- trochę oleju do smarowania gofrownicy
- dżem
- cukier puder
- syrop klonowy
- ziarna słonecznika, sezam
Tak to tylko tyle, prawda, że proste?
Wystarczy teraz odkurzyć swoją gofrownicę i wziąć się do roboty, naprawdę warto!
jasne, że można zdrowo, a jak widać na załączonym obrazku jak pysznie! :)
OdpowiedzUsuńpewnie smakują jak ciast marchewkowe :)
OdpowiedzUsuńMarchewkowe gofry! :) No i szkoda, że nie mam gofrownicy ;)
OdpowiedzUsuń