Przejdź do głównej zawartości

Gofry - kto powiedział, że nie można zdrowo!

Gofry... chodziły za mną odkąd wróciłam z wakacji! Oczywiście, na wakacjach je się gofry z bitą śmietaną, owocami i polewą - bomba kaloryczna. Ja mam dla was dzisiaj wersje zdrowszą, lecz wcale nie gorszą.
Gofry na mące żytniej z marchewką! Możecie dobrać dodatki jakie chcecie, ja miałam standardowe, cukier puder, dżem, syrop klonowy.
Są naprawdę dobre, bałam się czy wgl wyjdą, no i wyszły! 

Żytnie gofry z marchewką (na ok. 6 gofrów)
  • 125 g mąki żytniej
  • 200 g startej drobno marchewki
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu, gałki muszkatołowej
  • trochę oleju do smarowania gofrownicy
dodatki do gofrów:
  • dżem
  • cukier puder
  • syrop klonowy
  • ziarna słonecznika, sezam
Mąkę mieszamy razem z proszkiem. Dodajemy żółtka, przyprawy, cukier, mleko, marchewkę. Wszystko dobrze miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Rozgrzewamy gofrownice. Białka mieszamy razem z masą, delikatnie, aby powietrze z białek nam nie uciekło i masa pozostała pulchna. Na rozgrzaną gofrownicę dajemy ok. 2 łyżki masy. Pieczemy, aż do przyrumienienia się. Podajemy, komponujemy swojego gofra, z ulubionymi dodatkami i jemy! - moje ulubione połączenie to: syrop klonowy, dżem truskawkowy (domowy), sezam - pycha!

 Tak to tylko tyle, prawda, że proste?

Wystarczy teraz odkurzyć swoją gofrownicę i wziąć się do roboty, naprawdę warto!















Komentarze

  1. jasne, że można zdrowo, a jak widać na załączonym obrazku jak pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pewnie smakują jak ciast marchewkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Marchewkowe gofry! :) No i szkoda, że nie mam gofrownicy ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Rozgrzewająca kasza manna z jabłkiem i cynamonem - idealna na jesienne śniadanie!

Bienenstich - niemiecki klasyk!

Lemoniada brzoskwiniowa - idealna na upalne dni!