Przejdź do głównej zawartości

"JUST5" - Owsianka zapiekana ze śliwkami!

"JUST5" - już tłumaczę, o co chodzi. Już od dawna chciałam zacząć cykl przepisów, gdzie będzie potrzebnych tylko 5 składników. Zakładam, że mąkę, jajka i cukier każdy ma w domu, więc ich wliczać nie będę. Chcę przez to pokazać, że naprawdę nie trzeba wiele, żeby zrobić coś dobrego. Składniki będą wyróżnione, żeby było Wam wygodniej, co Wy na to? Podoba się Wam ta inicjatywa? : )

No to zaczniemy od owsianki:
Owsianka niektórym kojarzy się z gęstą papką, bez smaku, jedzoną w dzieciństwie. Ja mam dla Was wersję o wiele smaczniejszą, z charakterem. Pachnie cudownie!
Jest zdrowa, bo bez cukru, mąki i innych niepotrzebnych rzeczy :)
Owsiankę można zrobić w słoiczku i zabrać do pracy lub szkoły!

Owsianka zapiekana ze śliwkami
na 2 porcje

  • 60 g + 2 łyżki płatków owsianych 
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki miodu
  • 6 śliwek
  • szczypta cynamonu
Dodatkowo:

  • 2 szklanki lub słoiczki - żaroodporne
Płatki(60 g) mieszamy z mlekiem , dodajemy jajko, 1 łyżkę miodu i cynamon, dobrze mieszamy. Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki. Przygotowaną masę przekładamy do szklanek/słoików, wkładamy śliwki. 2 łyżki płatków i 1 łyżkę miodu wymieszać - jeżeli macie gęsty miód możecie dodać łyżkę wody - gotową masę rozdzielić do szklanek na samą górę. Szklanki/słoiki włożyć do nagrzanego na 180 ºC piekarnika, piec przez ok. 20 minut. 
Uwaga, szklanki są gorące!
No i tyle, robi się je szybko, składniki w większości macie w domu, nic, tylko zrobić. : )










Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Rozgrzewająca kasza manna z jabłkiem i cynamonem - idealna na jesienne śniadanie!

Bienenstich - niemiecki klasyk!

Lemoniada brzoskwiniowa - idealna na upalne dni!