Przejdź do głównej zawartości

Chleb dyniowy!

No to i ja zaczynam jesień na blogu!
Na dworze zimno, nieprzyjemnie, najchętniej siedziało by się w domu, pod kocem i ciepłą herbatą.
Co w takie dni na śniadanie? Ja proponuje chleb dyniowy!
Jest naprawdę dobry, lekko słony, lekko słodki, można go zjeść z szynką czy słonym twarogiem, jak i z domowym dżemem czy miodem. Smakuje naprawdę dobrze, ma ciekawy smak który trudno opisać, trzeba po prostu spróbować!

Chleb dyniowy

Składniki:

  • 400 g miąższu z dyni
  • 500 g mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży (1 opak.)
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka soli
  • 100 ml oleju
  • opcjonalnie pestki dyni
Z miąższ z dyni zrobić mus. Dynię pokroić, wrzucić do garnka, wlać wodę i dusić aż wszystko będzie miękkie. Na sam koniec wszystko zmiksować blenderem, aż powstanie gładki mus. Odstawić do ostudzenia.
Mąkę wsypać do miski, wymieszać bardzo dobrze z drożdżami. Dodać miód, mleko (w temp. pokojowej), sól, olej i mu s z dyni (mus ważne żeby był trochę ciepły, najlepiej trochę cieplejszy niż temperatura ciała). Całą masę dobrze wyrobić. Odstawić na ok. 1 godzinę, aż widocznie urośnie. Po tym czasie, ciasto znowu trochę wyrobić, podzielić i przełożyć do form, u mnie 2 średnie keksówki, pozostawić znowu do wyrośnięcia. Można posypać pestkami dyni. W tym czasie włączyć piekarnik na 180 ºC. Gdy piekarnik się nagrzeje, włożyć formy z chlebem do piekarnika, piec przez ok. 35-40 min. Po wyciągnięciu chlebów z form, można je posmarować wodą i włożyć jeszcze raz do piekarnika, żeby skórka była chrupiąca. No i gotowe! Można jeść :)To jak? Spróbujesz?









Komentarze

  1. Bardzo lubię dyniowe chleby, Twój prezentuje się tak słonecznie i naprawdę smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Rozgrzewająca kasza manna z jabłkiem i cynamonem - idealna na jesienne śniadanie!

Bienenstich - niemiecki klasyk!

Lemoniada brzoskwiniowa - idealna na upalne dni!