Przejdź do głównej zawartości

Gruszki w syropie cynamonowym z pełnoziarnistymi 'pancakes' na śniadanie

Śniadanie, coś bez czego nie wychodzę z domu, czasami są to zwykłe kanapki, czasami muesli, a jeżeli mam na coś lepszego ochotę, powstają takie rzeczy!
Co mianowicie? Gruszki w syropie cynamonowym z pełnoziarnistymi pancakes. No może nie są to tradycyjne pancakes, ale smakują bardzo dobrze :)

Sezon na gruszki powoli się zaczyna, ja zerwałam już pierwsze z drzewa, są pyszne!
Wam polecam przede wszystkim jeść śniadania, kombinować co do czego pasuje, odkrywać nowe smaki :)

Pancakes z gruszkami w syropie cynamonowym
na jedno dużo śniadanie :)


  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 -2 gruszki
  • 2 łyżki cukru
  • odrobina soku z cytryny
  • 2 łyżki wody
  • cynamon


Gruszki obrać, usunąć gniazda, pokroić na paski. Jajka mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia, wszystko dobrze połączyć. Patelnie rozgrzewamy, wlewamy odrobinę oleju. Wlewamy ciasto na patelenie i smażymy. Wylewamy tyle ciasta, w zależności od tego jakiej wielkości chcemy mieć pancakes, U mnie ok. 3 łyżki. Z tej ilości ciasta wyszły mi 4 placki :) Gdy już wszystko usmażymy, na rozgrzaną patelnie dajemy cukier i wodę. Czekamy aż cukier się skarmelizuje. Na patelnię wrzucamy gruszki, posypujemy cynamonem. Smażymy aż gruszki zmiękną. Przed podaniem, dajemy gruszki na pancakes i polewamy syropem :) Gotowe!








Komentarze

  1. Pancakes! I w jakim wydaniu - idealne śniadanie!
    Gruszki i cynamon - pyszne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna smakowitość! Jak tylko będę miała natchnienie do gotowania to wypróbuję :) A póki co zaglądam okazyjnie do http://www.roadamerican.pl/ - również mają nieziemskie pancakes :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Rozgrzewająca kasza manna z jabłkiem i cynamonem - idealna na jesienne śniadanie!

Bienenstich - niemiecki klasyk!

Lemoniada brzoskwiniowa - idealna na upalne dni!