Ciasto, które podbiło moje podniebienie!
Lekkie, puszyste ciasto, kremowa mleczno-miodowa masa i czekolada! Po prostu pycha!
Nadaje się do wieczornej kawy z przyjaciółmi lub po prostu do popołudniowej herbaty.
Musicie spróbować, jeżeli nie robiliście jeszcze masy z kaszy manny, to naprawdę warto, ona właśnie ujęła moje serce! :)
Ciasto biszkoptowe z masą z kaszy manny, czekoladą i orzechami
Biszkopt: jajka oddzielić, ubić białko z szczyptą soli. Gdy białko będzie sztywne, dodać powoli cukru, dalej ubijając. Na sam koniec dodawać po kolei żółtka, miksując aż masa będzie puszysta i jednolita. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do masy jajecznej. Wszystko delikatnie wymieszać, żeby stracić jak najmniej powietrza. Ciasto przelać do formy - średnica 26 cm - ciasto piec w piekarniku ok. 25 minut, w temperaturze 180ºC .
Masa z kaszy manny: Mleko wlać do garnka, zagotować. Wsypać kaszę i mieszać, żeby się nie spaliła. Gotować, aż wszystko lekko zgęstnieje. Zdjąć z pieca, dodać miód, wszystko dobrze wymieszać. Odstawić, masa sama zgęstnieje. Do ciepłej jeszcze masy dodać masło, wszystko zmiksować na gładką, jednolitą masę.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostygnięcia. Orzechy zmielić według uznania. U mnie nie za drobno, musi być coś do pogryzienia jeszcze :)
Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić na pół. Nasączyć od środka dobrym alkoholem. Nałożyć masę z kaszy. Przykryć drugą częścią ciasta. Na samą górę wylać czekoladę, na czekoladę dać orzechy i wstawić wszystko na 1h do lodówki!
No i gotowe! Wydaje się skomplikowane? Wcale takie nie jest :)
Polecam!
Lekkie, puszyste ciasto, kremowa mleczno-miodowa masa i czekolada! Po prostu pycha!
Nadaje się do wieczornej kawy z przyjaciółmi lub po prostu do popołudniowej herbaty.
Musicie spróbować, jeżeli nie robiliście jeszcze masy z kaszy manny, to naprawdę warto, ona właśnie ujęła moje serce! :)
Ciasto biszkoptowe z masą z kaszy manny, czekoladą i orzechami
- 4 jajka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- łyżka kakao
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 500 ml mleka
- 5 łyżek kaszy manny
- 120 g masła
- 1 łyżka miodu
- cukier według uznania
- 200 g czekolady (gorzkiej, mlecznej jakiej chcecie :p)
- 100 g orzechów włoskich
Biszkopt: jajka oddzielić, ubić białko z szczyptą soli. Gdy białko będzie sztywne, dodać powoli cukru, dalej ubijając. Na sam koniec dodawać po kolei żółtka, miksując aż masa będzie puszysta i jednolita. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do masy jajecznej. Wszystko delikatnie wymieszać, żeby stracić jak najmniej powietrza. Ciasto przelać do formy - średnica 26 cm - ciasto piec w piekarniku ok. 25 minut, w temperaturze 180ºC .
Masa z kaszy manny: Mleko wlać do garnka, zagotować. Wsypać kaszę i mieszać, żeby się nie spaliła. Gotować, aż wszystko lekko zgęstnieje. Zdjąć z pieca, dodać miód, wszystko dobrze wymieszać. Odstawić, masa sama zgęstnieje. Do ciepłej jeszcze masy dodać masło, wszystko zmiksować na gładką, jednolitą masę.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostygnięcia. Orzechy zmielić według uznania. U mnie nie za drobno, musi być coś do pogryzienia jeszcze :)
Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić na pół. Nasączyć od środka dobrym alkoholem. Nałożyć masę z kaszy. Przykryć drugą częścią ciasta. Na samą górę wylać czekoladę, na czekoladę dać orzechy i wstawić wszystko na 1h do lodówki!
No i gotowe! Wydaje się skomplikowane? Wcale takie nie jest :)
Polecam!
Komentarze
Prześlij komentarz