Przejdź do głównej zawartości

Siemieniotka - tradycyjna śląska zupa na wigilię

Siemieniotka. Dla większości z was pewnie nieznana, u mnie w domu jest na wigilijnym stole od zawsze. Tradycyjna zupa jadana na śląsku w czasie wigilii. Robiona z nasion konopi, które po ugotowaniu i zmieleniu płucze się mlekiem. U mnie w domu podajemy ją z kaszą gryczaną i cukrem, ale z tego co słyszałam w każdym domu je się ją inaczej, sami musicie spróbować.


Siemieniotka

  • 1 kg nasion konopi
  • 2 litry mleka 3,2%
  • 50 g kaszy jaglanej
  • 1 l przegotowanej wody
  • 2-3 łyżki kaszy jaglanej - opcjonalnie
  • 250 g kaszy gryczanej
  • cukier
Nasiona konopi przekładamy do garnka, zalewamy wodą. Nasiona zagotowujemy, odcedzamy i ponownie zalewamy wodą. Gotujemy tak długo, aż większość nasion popęka - ok 1h, jeżeli gotujecie w szybkowarze potrwa krócej. Nasiona partiami miksujemy w malakserze dolewając trochę mleka. Rozdrobnione nasiona przekładamy na sitko z bardzo drobną siatką lub używamy ściereczki lnianej, inaczej łupiny z ziaren znajdą się w zupie, i płuczemy je mlekiem. Płuczemy, aż wydobędziemy cały biały środek ziaren. Powtarzamy tą czynność, aż zużyjemy całe nasiona. Pozostałe łupiny wyrzucamy. Powstałą zupę zagotowujemy i dodajemy do niej kaszę jaglaną, dzięki czemu lekko zgęstnieje. Gdy zupa lekko się podgotuje - uwaga! trzeba często mieszać, ponieważ szybko się przypala- można ją zblendować, aby pozbyć się cząsteczek kaszy. Zupę podajemy z ugotowaną kaszą gryczaną i cukrem.
Gotowe!




Przepis na Siemieniotke znalazł się w specjalnym świątecznym numerze magazynu Maszkety!
Serdecznie zapraszam!


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Czekoladowa pokusa - ciasto czekoladowe z polewą czekoladową.

Lody bananowe z masłem orzechowym i jogurtem naturalnym - bez maszyny!

Koktajle - bomby witaminowe pełne energii!