Mam czasami takie dni, wstaję rano i nie wiem co upiec... biorę wtedy z półki książkę 1000 przepisów na ciasta i przeglądam, szukam pod względem składników które mam w domu, czy po protu czegoś na co mam ochotę - dzisiaj trafiło ponownie na babkę kokosową. Nie byłabym sobą, gdybym oczywiście nie pozmieniała tego i tamtego :p
Babkę kokosową robiłam już kiedyś, ale nie załapała się na zdjęcia :)
Babka wychodzi wilgotna, można powiedzieć - treściwa, kokosowa, cudownie pachnąca. W całym domu pachniało kokosem :)
Robi się ją bardzo łatwo i szybko, nadaje się na luźne spotkanie ze znajomymi, do kawy/herbaty.
Babka kokosowa
Babkę kokosową robiłam już kiedyś, ale nie załapała się na zdjęcia :)
Babka wychodzi wilgotna, można powiedzieć - treściwa, kokosowa, cudownie pachnąca. W całym domu pachniało kokosem :)
Robi się ją bardzo łatwo i szybko, nadaje się na luźne spotkanie ze znajomymi, do kawy/herbaty.
Babka kokosowa
- 150 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 3 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g wiórków kokosowych
- szczypta soli
- 100 ml mleka
- skórka otarta z połowy cytryny
Dodatkowo:
- masło do wysmarowania formy
- wiórki kokosowe
- cukier puder
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło ubijamy, dodajemy cukier i jajka, wszystko dobrze miksujemy. Dodajemy resztę składników. Miksujemy na początku na niskich obrotach, następnie na wysokich, aż powstanie jednolita, gładka masa. Masę przelać do wysmarowanej wcześniej i wysypanej kokosem formy (śr. 22 cm). Pieczemy w temp. 180 st. C przez ok. 40 min. Po upieczeniu, ciasto wyciągamy z piekarnika, zostawiamy w formie ok. 10 min. Następnie wyciągamy na kratę do wystudzenia, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i można podawać :)
Mówiłam, że proste? To co, wypróbujecie?
Komentarze
Prześlij komentarz