Wiecie o tym, że w czerwcu co tydzień coś piekłam?:) Tu na urodziny, tam dla znajomych, jeszcze gdzieś jakiś tort - oczywiście, nie narzekam, mnie się podobało, na sam koniec tego, można powiedzieć maratonu, piekłam babeczki z kremem na 18-ste urodziny!
Piekłam je dla wielkiej kokosoholiczki, więc musiało być kokosowo!
Babeczki z kremem kokosowym
Babeczki z kremem kokosowym
babeczki (wyszło mi 40 szt.)
- 410 g mąki pszennej
- 250 g cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- "wodę" z mleczka kokosowego*
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 425 ml oleju (u mnie rzepakowy)
- 500 ml śmietany 30%
- 350 g serca mascarpone
- mleczko kokosowe (puszka 400 ml)*
- likier kokosowy
- cukier puder
Babeczki: suche składniki: mąka, cukier puder, proszek do pieczenia, przesiać do miski.. Wszystko dobrze wymieszać.
Mokre składniki: jajka, olej, wodę kokosową, jogurt, ekstrakt wymieszać dobrze w innej misce.
Suche składniki wsypujemy do mokrych i dobrze mieszamy, ale też nie za długo.
Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papilotkami, ok. 2/3 wysokości papilotki.
Babeczki pieczemy 25 minut w temp. 160 ºC, gdy babeczki będą już gotowe, wyciągnąć je i odstawić do wystudzenia.
Mokre składniki: jajka, olej, wodę kokosową, jogurt, ekstrakt wymieszać dobrze w innej misce.
Suche składniki wsypujemy do mokrych i dobrze mieszamy, ale też nie za długo.
Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papilotkami, ok. 2/3 wysokości papilotki.
Babeczki pieczemy 25 minut w temp. 160 ºC, gdy babeczki będą już gotowe, wyciągnąć je i odstawić do wystudzenia.
Krem: Śmietanę ubijamy. Do śmietany dodajemy mascarpone, wszystko dobrze miksujemy. Dodajemy mleczko kokosowe (bez wody) i cukier puder według uznania. Na sam koniec dodajemy trochę likieru kokosowego do smaku :)
Na gotowe i wystudzone babeczki nakładamy krem. Możecie to zrobić jak chcecie, ja udekorowałam je za pomocą worka cukierniczego i tylki do kremu :)
Gotowe!
Pyszne babeczki :)
OdpowiedzUsuń