Przejdź do głównej zawartości

Granola jabłkowa, idealna na zimowe śniadanie!

Nowy Rok, zima za oknem, często nie chce nam się nic robić, a rano? Tym bardziej :) Dlatego dzisiaj przepis, który pomoże wam zacząć dzień z uśmiechem na twarzy!

Często omijamy śniadania, a to najważniejszy posiłek dnia, wiem, że słyszycie to na każdym kroku, ale to prawda :) Bez śniadania, nie będziecie mieli energii do działania, ja bez śniadania nie wychodzę z domu. Zima to czas, w którym czasami nie chce mi się wymyślać śniadań, ani ich robić, na takie dni idealnie nadaje się granola, którą robi się szybko, smakuje i pachnie cudownie, możemy do niej wrzucić co chcemy, najważniejsze, że wiemy co tam jest :)

Nowy rok, nowe postanowienia. Może dla niektórych z was, postanowieniem jest jedzenie śniadań, myślę, że od takiego możecie zacząć :)
Granolę możecie jeść z mlekiem, jogurtem, czym chcecie.

Granola jabłkowa


  • 500 g musu jabłkowego*
  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g płatków żytnich
  • 100 g płatków jęczmiennych
  • 50 g nasion słonecznika
  • 90 g orzechów włoskich
  • 50 g orzechów laskowych
  • 120 g orzechów ziemnych
  • 2-3 łyżki miodu
  • 1-2 łyżeczek cynamonu
Mus jabłkowy. Ja zrobiłam z ok. 1,200 g jabłek. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garna z kilkoma łyżkami wody. Gotować na wolnym ogniu, aż zmiękną. Całość zmiksować na aż do powstania musu. Uwaga, żeby się nie przypaliły! Jeżeli chcecie kupić gotowy, wybierzcie taki bez dodatku cukru, no chyba, że macie swój domowy, który czeka w słoikach :)

Wszystkie składniki dobrze wymieszać, aby wszystko dobrze się połączyło, a mus jabłkowy dobrze się rozprowadził. Masę wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, rozprowadzić równomiernie i włożyć do nagrzanego na 190 st. C piekarnika. Piec 20-30 minut, aż cała granola będzie lekko przypieczona. Co kilka minut przemieszać całość, aby granola równomiernie się przypiekała. Gdy będzie już gotowa, zostawić do wystudzenia, a następnie przełożyć do szczelnego pojemnika. 
Gotowe, rano będzie jak znalazł. Podawać z mlekiem/jogurtem naturalnym :)







      FOLLOW ME ON  FACEBOOK  OR  INSTAGRAM

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Rozgrzewająca kasza manna z jabłkiem i cynamonem - idealna na jesienne śniadanie!

Bienenstich - niemiecki klasyk!

Lemoniada brzoskwiniowa - idealna na upalne dni!