Nowy Rok, zima za oknem, często nie chce nam się nic robić, a rano? Tym bardziej :) Dlatego dzisiaj przepis, który pomoże wam zacząć dzień z uśmiechem na twarzy!
Często omijamy śniadania, a to najważniejszy posiłek dnia, wiem, że słyszycie to na każdym kroku, ale to prawda :) Bez śniadania, nie będziecie mieli energii do działania, ja bez śniadania nie wychodzę z domu. Zima to czas, w którym czasami nie chce mi się wymyślać śniadań, ani ich robić, na takie dni idealnie nadaje się granola, którą robi się szybko, smakuje i pachnie cudownie, możemy do niej wrzucić co chcemy, najważniejsze, że wiemy co tam jest :)
Nowy rok, nowe postanowienia. Może dla niektórych z was, postanowieniem jest jedzenie śniadań, myślę, że od takiego możecie zacząć :)
Granolę możecie jeść z mlekiem, jogurtem, czym chcecie.
Granola jabłkowa
Często omijamy śniadania, a to najważniejszy posiłek dnia, wiem, że słyszycie to na każdym kroku, ale to prawda :) Bez śniadania, nie będziecie mieli energii do działania, ja bez śniadania nie wychodzę z domu. Zima to czas, w którym czasami nie chce mi się wymyślać śniadań, ani ich robić, na takie dni idealnie nadaje się granola, którą robi się szybko, smakuje i pachnie cudownie, możemy do niej wrzucić co chcemy, najważniejsze, że wiemy co tam jest :)
Nowy rok, nowe postanowienia. Może dla niektórych z was, postanowieniem jest jedzenie śniadań, myślę, że od takiego możecie zacząć :)
Granolę możecie jeść z mlekiem, jogurtem, czym chcecie.
Granola jabłkowa
- 500 g musu jabłkowego*
- 100 g płatków owsianych
- 100 g płatków żytnich
- 100 g płatków jęczmiennych
- 50 g nasion słonecznika
- 90 g orzechów włoskich
- 50 g orzechów laskowych
- 120 g orzechów ziemnych
- 2-3 łyżki miodu
- 1-2 łyżeczek cynamonu
Wszystkie składniki dobrze wymieszać, aby wszystko dobrze się połączyło, a mus jabłkowy dobrze się rozprowadził. Masę wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, rozprowadzić równomiernie i włożyć do nagrzanego na 190 st. C piekarnika. Piec 20-30 minut, aż cała granola będzie lekko przypieczona. Co kilka minut przemieszać całość, aby granola równomiernie się przypiekała. Gdy będzie już gotowa, zostawić do wystudzenia, a następnie przełożyć do szczelnego pojemnika.
Gotowe, rano będzie jak znalazł. Podawać z mlekiem/jogurtem naturalnym :)
Komentarze
Prześlij komentarz