środa, 22 czerwca 2016

Delikatny deser z pianką truskawkową i jogurtem - idealny na lato!

Truskawki powoli się kończą, więc trzeba korzystać!
Pianka z truskawek chodziła za mną od dawna. Nie chciałam takiej na bazie śmietany. Miały być po porostu truskawki :) Do tego masa jogurtowa z wanilią która dodaje kremowej nuty. Deser wychodzi bardzo delikatny, idealny jest prosto z lodówki, dodatkowo można go posypać gorzką czekoladą a nawet wiórkami kokosowymi, to zależy od waszej inwencji twórczej :)

Deser z pianką truskawkową i jogurtem
  • 200 g truskawek
  • 2 jajka*
  • 200 g jogurtu greckiego
  • ekstrakt z wanilii/nasiona z połowy laski wanilii
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • kilka truskawek do ozdoby
Jogurt przełożyć do miski. Dodać nasiona/ekstrakt z wanilii i łyżkę cukru pudru, wszystko dobrze miksując. Żelatynę zalać 3-4 łyżkami gorącej wody i mieszać aż się wszystko dobrze rozpuści. Połowę przygotowanej żelatyny wlać do masy jogurtowej i dobrze wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do słoiczków/szklanek/kieliszków. 
Truskawki umyć, usunąć szypułki i razem z łyżką cukru pudru zmiksować na gładki mus. Białka oddzielić od żółtek. Mus podgrzać w rondelku, jeżeli mus jest mało słodki dodajcie jeszcze cukru. Mus ściągnąć z ognia, dodać jajka i resztę żelatyny i wszystko dobrze wymieszać za pomocą miksera lub trzepaczki. Gotową masą pozostawić do całkowitego ostudzenia. Białka ubić na sztywną pianę. Białka dodawać do zimnej masy truskawkowej partiami, delikatnie wszystko mieszając, żeby nie "zgasić" białek. Tak gotową piankę przełożyć na masę jogurtową. Pokroić kilka truskawek w drobną kostkę i poukładać na samej górze deseru. Tak przygotowany deser wkładamy na godzinę do lodówki. 
Gotowe!! Wydaje się trudne, ale wcale takie nie jest :)

* jeżeli chodzi o jajka, do takich deserów najlepiej używać tych z oznaczeniem "0", a jeszcze lepiej jeżeli macie swojskie :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz