Przejdź do głównej zawartości

Bienenstich - niemiecki klasyk!

Bienenstich - jedno z tradycyjnych niemieckich ciast. Cudowne drożdżowe ciasto, przełożone kremem budyniowym. Na samej górze to co moim zdaniem najlepsze w tym cieście - migdały z miodem i masłem.... Całe ciasto po prostu rozpływa się w ustach! Najlepsze jest zaraz po upieczeniu, chociaż trzeba odczekać aż wystygnie, aby móc je przełożyć kremem. Ciasto wychodzi trochę słodkie, więc po jednym kawałku możemy mieć dość, więc osobiście zawsze ograniczam cukier w cieście drożdżowym i kremie.


Bienenstich

ciasto drożdżowe
  • 370 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 35 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru 
  • 1 jajko
  • 50 g miękkiego masła
krem
  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki miodu
  • ziarna z połowy laski wanilli
  • 200 g miękkiego masła
  • 2-3 łyżki cukru pudru
przybranie
  • 100 g płatków migdałowych
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
Ciasto drożdżowe: Mleko lekko podgrzewamy (temp. ok. 30 st C), dodajemy do niego cukier i świeże drożdże. Wszystko dobrze mieszamy, aby drożdże się rozpuściły i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do miski, wbijamy jajko. Jeżeli drożdże podwoją swoją objętość, wlewamy je do miski i wszystko dobrze wyrabiamy. Dodajemy masło i dalej wyrabiamy, aż powstanie jednolita, ciągnąca się masa. Miskę z ciastem przykrywamy lnianą ścierką i pozostawiamy do wyrośniecie w ciepłym miejscu przez około godzinę.


Krem: 300 ml mleka wlewamy do rondla, dodajemy cukier, ziarna z laski wanilii i podgrzewamy. W pozostałym mleku mieszamy mąkę i jajko, tak by nie było żadnych grudek. Tak powstałą zawiesinę wlewamy do rondla i wszystko dobrze mieszamy, dalej podgrzewając aż wszystko zgęstnieje. Budyń odstawiamy do wystudzenia.

Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu za każdym razem dobrze wszystko miksując. Tak powstały krem wstawiamy do lodówki.
Przybranie: Do małego garnuszka dajemy masło, mleko, cukier i miód. Wszystko podgrzewamy i chwilę gotujemy. Ściągamy z ognia, dodajemy migdały i wszystko dobrze mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
Gdy ciasto drożdżowe wyrośnie, przekładamy je do wyłożonej papierem do pieczenia formą, 30x40 cm. Ciasto dobrze rozprowadzamy i na samą górę dajemy przygotowane wcześniej migdały, dobrze i równomiernie rozprowadzamy je na cieście. Pieczemy w temp. 180 st C przez ok. 30 minut. Upieczone ciasto wyciągamy i studzimy na kratce.
Wystudzone już ciasto kroimy na pół, tak aby przełożyć je kremem. Na dolną część nakładamy krem i dobrze rozprowadzamy, następnie kładziemy górną część (to gdzie mamy na górze migdały). Ciasto przechowujemy w lodówce, wyciągamy 10-15 minut przed podaniem, aby krem nie był za twardy.
Gotowe!






Przepis znajdziecie również w nowym - już 10!! - numerze magazynu Maszekty



Komentarze

  1. Czegoś takiego jeszcze nie jadłam! Ciasto już wyrasta, nie mogę się doczekać aż spróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że wyszło i smakowało :)

      Usuń
    2. Bardzo! Krem zrobiłam ze swojego przepisu, ale reszta zgodnie z Twoimi opisami. Muszę przyznąc, że już dawno nie jadłam tak pysznego ciasta! Migdałowa skorupka jest po prostu obłędna! Trochę obawiałam się przechowywania drożdżowca w lodówce, ale smakuje pysznie! Wbrew pozorom jest to proste, ale czasochłonne ciasto. Będą powtarzać na pewno. Pozdrawiam!

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Rozgrzewająca kasza manna z jabłkiem i cynamonem - idealna na jesienne śniadanie!

Lemoniada brzoskwiniowa - idealna na upalne dni!