Przejdź do głównej zawartości

Chocospoon - czekoladowe pałeczki idealne do mleka i gorącej czekolady!

Chocospoon lub jak kto woli czekoladowe pałeczki, które idealnie rozpuszczają się w ciepłym mleku czy gorącej czekoladzie. Nadają delikatny smak, zależnie od ich smaku. Idealne na mały prezent świąteczny, dla naszych bliskich.
Dzisiaj mam dla was 3 rodzaje takich pałeczek. Oczywiście sami możecie storzyć swoje smaki, mieszać dodatki, jak wam się żewnie podoba.

Chocospoon, czekoladowe pałeczki
(na 12 pałeczek wielkości które widzicie na zdjęciu)
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g białej czekolady
dodatki*
  • mielona kawa
  • wiórki kokosowe
  • skórka z pomarańczy (możecie użyć kupnej, ale ja osobiście wolę domową)
  • drewniane patyczki, łyżeczki
  • foremka lub czekoladek - generalnie w czym wam wygodniej i co posiadacie
Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, każdą w osobnej misce. Rozlewamy naszą czekoladę do foremki. Ja zrobiłam 4 smaki, więc zrobiłam 4 x tylko czekoladę gorzką, 4 x tylko czkeoladę białą i 4 x pół na pół.

Pałeczki z skórką pomarańczową: Pomarańczę sparzyć. Obrać skórkę, usunąć z niej białe części, pokroić w małą kostkę. Do rondla wsypać łyżeczkę cukru i wlać ok. 2 łyżki wody. Wrzucić naszą skórkę pomarańczową i trzymać na ogniu do momentu wyparowania wody i lekkiego skarmelizowania. Tak przygotowaną pomarańczę nakładamy na czekoladę w foremkach.

Pałeczki z kawą: Mieloną kawę posypujemy na czkeoladę "pół na pół", możemy za pomocą patyczka wymieszać ją lekko z biała czekoladą która znajduje się na górze. 

Patyczki z kokosem: Wiórki kokosowe sypiemy na białą czekoladę lekko dociskając aby się przykleiły i nie odpadły. Jeżeli macie likier kokosowy, możecie go delikatnie i ostrożnie wmieszać w czekoladę.

Do tak przygotowanych, lekko już stężałych czekoladek wkładamy nasze patyczki lub łyżeczki. Wkładamy do lodówki aż wszystko stężeje. UWAGA! Patyczki przy jeszcze miękkiej czekoladzie mogą się przechylić, więc na początku trzeba kilka razy spojrzeć do lodówki czy wszystko okey.
Gotowe!



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Rozgrzewająca kasza manna z jabłkiem i cynamonem - idealna na jesienne śniadanie!

Bienenstich - niemiecki klasyk!

Lemoniada brzoskwiniowa - idealna na upalne dni!