Czy wam też zostało pełno bakalii po świętach? U mnie w szafkach jest ich pełno. Trochę śliwek, fig, orzechów - wszystkiego trochę. Co z nich zrobić? Polecam wam te oto babeczki. Można do nich dodać mieszankę waszych ulubionych bakalii. Ja dodałam do nich również czerwone wino, dzięki czemu stały się bardziej wyraziste w smaku.
Babeczki nadadzą się również jako słodka przekąska na zabawę karnawałową, można je zrobić wtedy w mniejszych foremkach, przez co będzie się je wygodniej jeść bez potrzeby talerzyków itp.
Babeczki z bakaliami i czerwonym winem
na ok. 12 sztuk
- 240 g miękkiego masła
- 100 g cukru trzcinowego
- 4 jajka
- 2 łyżeczki rumu
- 250 g mąki pszennej
- 90 g mieszanki orzechów
- 150 g mieszanki suszonych owoców
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 ml czerwonego wina
Masło ubić na puch, dodać cukier i miksować aż cukier częściowo się rozpuści. Do masła dodawać kolejno jajka, za każdym razem miksując do momentu połączenia się składników. Do masy wlać wino oraz rum i wymieszać. Mąkę wymieszać razem z proszkiem do pieczenia, orzechami i suszonymi owocami. W dwóch częściach dodać do masy jajecznej wszystko dobrze miksując aż ciasto stanie się jednolite i wszystkie składniki dobrze się połączą.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papilotkami formy na muffiny. Mniej więcej do 2/3 ich wysokości, ja zawsze daję jedną kopiastą łyżkę.
Tak przygotowane babeczki wkładamy do nagrzanego na 180 st. C, pieczemy ok. 20-25 minut.
Gotowe babeczki wyciągamy z pieca, odkładamy do wystygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Gotowe!
Komentarze
Prześlij komentarz