Nie macie jeszcze prezentów dla najbliższych? Zapomnieliście o piernikach?
Spokojnie, mam dla was prosty przepis na świąteczne kruche ciasteczka. Pachnące przyprawą korzenną, idealnie kruche - czego chcieć więcej?
Wystarczy zapakować kilka w celofan, włożyć do pudełka i domowej roboty prezent jak znalazł!
Spokojnie, mam dla was prosty przepis na świąteczne kruche ciasteczka. Pachnące przyprawą korzenną, idealnie kruche - czego chcieć więcej?
Wystarczy zapakować kilka w celofan, włożyć do pudełka i domowej roboty prezent jak znalazł!
Świąteczne Kruche Ciasteczka
- 100 g miękkiego masła
- 1 łyżka miodu
- 60 g cukru
- 1 żółtko
- 140 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Masło, miód i cukier przełożyć do
miski i za pomocą miksera ubić na gładką masę. Następnie dodać żółtko i dobrze
zmiksować. Mąkę wymieszać z cynamonem, przyprawą do piernika i dodać do masy
maślanej. Wszystko dobrze wymieszać, do powstania jednolitego, gładkiego
ciasta. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki.
Po tym czasie, ciasto wyciągamy i wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Ciasto polecam wałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wtedy nie będzie się lepić do wałka. Wykrywamy ciasteczka, przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy w nagrzanym do 180oC piekarniku, przez ok. 5-10 minut.
Gotowe!
Po tym czasie, ciasto wyciągamy i wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Ciasto polecam wałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wtedy nie będzie się lepić do wałka. Wykrywamy ciasteczka, przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy w nagrzanym do 180oC piekarniku, przez ok. 5-10 minut.
Gotowe!
Komentarze
Prześlij komentarz