Przejdź do głównej zawartości

Pieczenie i lukrowanie pierników.

Jak tam wasze ciasto na pierniki? Nie zapomnieliście o nim? Ja na szczęście nie, wczoraj upiekłam już ostatnią partię :) Dodatkowo lukrowałam, ozdabiałam, trochę roboty było :D
Ja dla mnie właśnie taki dzień, gdzie piekę z mamą pierniki, potem je lukrujemy, to znak że za niedługo święta! A jak tam wasze przygotowania do świąt? Zaczęliście już czy wszystko jeszcze przed wami?





Wypiekanie pierników według przepisu mojej babci

  • ciasto przygotowane wcześniej - przepis na ciasto -> tu
  • wykrawaczki różnego rodzaju, kształtu
  • odrobina mąki do podsypania

Ciasto rozwałkowujemy na około 1 cm grubości. Wykrawamy różne kształty, przekładamy na blachę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 ºC, przez 10-15 min. Pierniki wyciągamy i odstawiamy do ostudzenia. 



Lukrowanie, ozdabianie:


   Lukier królewski (z białka)



  • 1 białko
  • cukier puder
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
Białko ubijamy, zanim będzie sztywne, wsypujemy ok. 150 g cukru i miksujemy, aż cukier się rozpuści. Dodajemy sok z cytryny, miksujemy dalej, jeżeli lukier nie będziesz jeszcze sztywny, dodajemy cukier puder. I tak robimy, aż lukier będzie się sam trzymał na łopatkach miksera. 


  Czekolada



  • czekolada gorzka, mleczna, biała
Z czekoladą nie ma nic skomplikowanego :) roztapiamy ją w kąpieli wodnej.

Do tego jeszcze różnego rodzaju posypki cukrowe, ozdoby, orzechy - wszystko co nadaje się do ozdoby :) 

No i można ozdabiać. Jeżeli chcecie, możecie lukier zafarbować za pomocą barwników spożywczych. Gotowe! Wystarczy jeszcze trochę fantazji i OZDABIAMY!








Komentarze

  1. Bez pierniczkow nie ma Swiat!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne puchate pierniczki, ja za swoje wezmę się dopiero w tym tygodniu:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Rozgrzewająca kasza manna z jabłkiem i cynamonem - idealna na jesienne śniadanie!

Bienenstich - niemiecki klasyk!

Lemoniada brzoskwiniowa - idealna na upalne dni!