Przejdź do głównej zawartości

Ciasto czekoladowe z fasolą - zdrowe i dobre!

Dawno nie było żadnego przepisu, tak wiem, ale jakoś tak... tu uczelnia, święta, gdzie ciast i kuchni ma się po dziurki w nosie, ale wszystko wraca powoli do normy (tak myślę).
Dzisiaj mam dla was ciasto idealne na "po świętach".  Zdrowe i dobre? Tak! Zero mąki i cukru.
Robiłam już jedno ciasto z fasolą, ale nie było tak dobre jak te! Naprawdę mocno czekoladowe, wilgotne, sycące i ta czekolada na górze... no pycha! Idealne na śniadanie, drugie śniadanie, podwieczorek, coś między czasie :)

Ciasto czekoladowe z fasolą
przepis od Poranne Inspiracje (trochę pozmieniany)

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 dojrzały banan (można użyć również avocado)
  • 3 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • tabliczka gorzkiej czekolady
Fasole odsączamy i płuczemy, Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i miksujemy na gładką masę. Wkładamy do formy najlepiej wyłożonej papierem (chyba, że używacie silikonowej, wtedy nie trzeba). Pieczemy w temp. 180 ºC przez 40-50 minut.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wylewamy na wystudzone ciasto.
No i tyle, gotowe! Tak, dobrze widzicie, robi się je bardzo szybko, nie trzeba tyle zmywać :p


Mam nadzieję, że wypróbujecie ten przepis, chociażby po to żeby zobaczyć jak tak naprawdę smakuję ciasto z dodatkiem fasoli, ja dodam tylko - naprawdę warto! :)




Komentarze

  1. O nie.. jak ono pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Będę musiała w końcu spróbować :) Kusisz ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super! :) chociaż ja jeszcze dodałam do ciasta erytrol i do polewy też :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Czekoladowa pokusa - ciasto czekoladowe z polewą czekoladową.

Lody bananowe z masłem orzechowym i jogurtem naturalnym - bez maszyny!

Owsiane pieguski - pełnoziarniste, bez cukru!