Przejdź do głównej zawartości

Pszenno-orkiszowe drożdżowe z morelami i posypką!

Drożdżowe z owocami... Mogła by jej jeść codziennie, najlepiej świeże, jeszcze ciepłe z chrupiącą posypką :)
Tak wiem, że pogoda nie sprzyja pieczeniu, ale jeżeli macie gości, takie ciasto jest idealne. Usiąść sobie z mrożoną herbatą na dworze i odpoczywać. Nie trzeba biegać z nim do lodówki bo się rozpuści, czy zepsuje, jedynym zagrożeniem mogą być osy, ale wystarczy przykryć czymś ciasto :) 


PS: Dodatkowy plus drożdżowego, że przy takiej temperaturze, na pewno wam wyrośnie :)


Pszenno-orkiszowe drożdżowe z morelami i posypką

ciasto drożdżowe
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g mąki orkiszowej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru
  • 1/3 kostki miękkiego masła
posypka
  • 2/3 kostki miękkiego masła
  • 100 g cukru 
  • nasiona z laski wanilii
  • ok. 150 g mąki pszennej
dodatkowo
  • 1 kg moreli
Mleko lekko podgrzać (ok. 27 st C), trochę zimniejsze niż temperatura naszego ciała. Pokruszyć do niego drożdże, wsypać łyżkę cukru i wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawić do wyrośnięcia. 
Do miski wsypać mąki, cukier, dodać jajko i żółtko. Gdy drożdże już wyrosną wlać je do miski. Wszystko dobrze wyrobić, gdy składniki się połączą dodać masło. Wszystko dobrze wymieszać. Jeżeli ciasto będzie za suche, można dolać mleka, jeżeli za mokre dosypać mąki. 
Ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę.

Masło na posypkę włożyć do miski, wsypać cukier, mąkę i nasiona laski wanilii. Wszystko dobrze wymieszać aż powstanie zwarta masa. Jeżeli będzie się jeszcze wszystko kleić dodać mąki.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je na blachę i znowu odstawić do wyrośnięcia, na ok. 20 min. Morele umyć, przekroić i usunąć pestki. Wyłożyć na ciasto, na samą górę dać posypkę, ja trę ją na tarce od razu na ciasto, można wtedy równomiernie ją rozłożyć.
Tak przygotowane ciasto pieczemy w temp. 180 st. C, opiekanie góra/dół, przez 40 minut.

No i gotowe, trochę roboty jest, ale za to jaki efekt... :) 









                                         FOLLOW ME ON  FACEBOOK  OR  INSTAGRAM



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Rozgrzewająca kasza manna z jabłkiem i cynamonem - idealna na jesienne śniadanie!

Bienenstich - niemiecki klasyk!

Lemoniada brzoskwiniowa - idealna na upalne dni!