Przejdź do głównej zawartości

Babka orzechowa - prosto i smacznie!

Za każdym razem gdy dostaję jakaś książkę kulinarną, mój tata się pyta kiedy będę z niej coś piec, moja odpowiedź to: kiedyś na pewno :p No i tak wzięłam ostatnio kilka, poszukałam jakiegoś łatwego i fajnego przepisu, chciałam upiec coś do kawy, niekoniecznie ciężkiego czy z kremem. Trafiło na babkę, a że mam orzechów pod dostatkiem, wzięłam przepis na babkę orzechową. Robi się ją bardzo szybko, łatwo i smakuje naprawdę dobrze, ma ciekawą strukturę i smak, przez dodanie maślanki i modu. Babka idealnie smakuje z kawą :)
Naprawdę polecam!


Babka orzechowa*

  • 200 g miękkiego masła
  • 225 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 3 jajka
  • 50-60 g zmielonych orzechów włoskich 
  • 80 g jogurtu naturalnego
  • 70 g maślanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na górę:
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki wody
  • 20 g zmielonych orzechów włoskich

Masło zmiksować z cukrem i miodem na gładką masę. Następnie po kolei wbijać jajka, każde dobrze zmiksować z masą. Dodać orzechy, jogurt i maślankę, wszystko dobrze zmiksować aż do powstania jednolitego ciasta. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Wszystko dobrze ale krótko wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką formy na babkę (jeżeli używacie formy silikonowej, nie musicie jej smarować). Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego na 160 st. C piekarnika, pieczemy 45-50 minut aż będzie lekko brązowe z góry, a po włożeniu i wyciągnięciu patyczka będzie on suchy.
Babkę zostawiamy chwilę w formie, następnie wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia.
Cukier puder mieszamy z wodą, aż do uzyskania gęstego lukru. Babkę polewamy lukrem i posypujemy orzechami. Gotowe! :)


*Przepis pochodzi z książki "Das Back Buch, die besten Rezepte aus aller Welt", z moimi zmianami :)








FOLLOW ME ON  FACEBOOK  OR  INSTAGRAM



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Rozgrzewająca kasza manna z jabłkiem i cynamonem - idealna na jesienne śniadanie!

Bienenstich - niemiecki klasyk!

Lemoniada brzoskwiniowa - idealna na upalne dni!