Za każdym razem gdy dostaję jakaś książkę kulinarną, mój tata się pyta kiedy będę z niej coś piec, moja odpowiedź to: kiedyś na pewno :p No i tak wzięłam ostatnio kilka, poszukałam jakiegoś łatwego i fajnego przepisu, chciałam upiec coś do kawy, niekoniecznie ciężkiego czy z kremem. Trafiło na babkę, a że mam orzechów pod dostatkiem, wzięłam przepis na babkę orzechową. Robi się ją bardzo szybko, łatwo i smakuje naprawdę dobrze, ma ciekawą strukturę i smak, przez dodanie maślanki i modu. Babka idealnie smakuje z kawą :)
Naprawdę polecam!
Babka orzechowa*
Masło zmiksować z cukrem i miodem na gładką masę. Następnie po kolei wbijać jajka, każde dobrze zmiksować z masą. Dodać orzechy, jogurt i maślankę, wszystko dobrze zmiksować aż do powstania jednolitego ciasta. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Wszystko dobrze ale krótko wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką formy na babkę (jeżeli używacie formy silikonowej, nie musicie jej smarować). Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego na 160 st. C piekarnika, pieczemy 45-50 minut aż będzie lekko brązowe z góry, a po włożeniu i wyciągnięciu patyczka będzie on suchy.
Babkę zostawiamy chwilę w formie, następnie wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia.
Cukier puder mieszamy z wodą, aż do uzyskania gęstego lukru. Babkę polewamy lukrem i posypujemy orzechami. Gotowe! :)
*Przepis pochodzi z książki "Das Back Buch, die besten Rezepte aus aller Welt", z moimi zmianami :)
Naprawdę polecam!
Babka orzechowa*
- 200 g miękkiego masła
- 225 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 2 łyżki miodu
- 3 jajka
- 50-60 g zmielonych orzechów włoskich
- 80 g jogurtu naturalnego
- 70 g maślanki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na górę:
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki wody
- 20 g zmielonych orzechów włoskich
Masło zmiksować z cukrem i miodem na gładką masę. Następnie po kolei wbijać jajka, każde dobrze zmiksować z masą. Dodać orzechy, jogurt i maślankę, wszystko dobrze zmiksować aż do powstania jednolitego ciasta. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Wszystko dobrze ale krótko wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką formy na babkę (jeżeli używacie formy silikonowej, nie musicie jej smarować). Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego na 160 st. C piekarnika, pieczemy 45-50 minut aż będzie lekko brązowe z góry, a po włożeniu i wyciągnięciu patyczka będzie on suchy.
Babkę zostawiamy chwilę w formie, następnie wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia.
Cukier puder mieszamy z wodą, aż do uzyskania gęstego lukru. Babkę polewamy lukrem i posypujemy orzechami. Gotowe! :)
*Przepis pochodzi z książki "Das Back Buch, die besten Rezepte aus aller Welt", z moimi zmianami :)
Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście nieskomplikowany przepis. I ten pomysł z podaniem z kawa, super:)
OdpowiedzUsuń