Kolejna propozycja na lekkie wiosenne ciasto. Tym razem na lekko zielonym biszkopcie, a to za sprawą sproszkowanej trawy młodego jęczmienia. Wychodzi z niego bardzo ciekawy kolor, nie jest to soczysta zieleń, bardziej delikatna, co sprawia, że ciasto staje się ciekawsze, przez co możemy zaskoczyć naszą rodzinę czy znajomych :) Ciasto jest naprawdę lekki, krem nie jest zbyt ciężki, ciasto idealnie nadaje się na wiosenne ciepłe popołudnie! Zapraszam!
Ciasto z kremem jogurtowo-waniliowym i kiwi
biszkopt (śr. 24 cm)
Ciasto z kremem jogurtowo-waniliowym i kiwi
biszkopt (śr. 24 cm)
- 4 jajka
- 1/3 cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2-1 łyżeczki sproszkowanej trawy młodego jęczmienia
krem/masa jogurtowa
- 250 g jogurtu naturalnego
- 250 g jogurtu greckiego
- 1-2 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- laska wanilii
dodatkowo
- 4-5 kiwi
- 2-3 łyżeczki soku z cytryny
Biszkopt: Jajka oddzielamy. Białko ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i dobrze miksujemy. Następnie dodajemy kolejno żółtka, każde miksując aż masa stanie się jednolita. Dodać młody jęczmień, w takiej ilości aby kolor masy nam odpowiadał. Wszystko miksujemy aż masa będzie jednolita. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Wszystko delikatnie wymieszać za pomocą silikonowej łopatki uważając by nie "zgasić" masy. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, śr. 24 cm, pieczemy w temp. 180 st. C przez ok. 30-40 minut.
Krem/masa: Przed pieczeniem jogurt przełożyć do sita wyłożonego lnianą ścierką, odstawiamy do lodówki na ok. 2h aby serwatka się oddzieliła. Taki jogurt przekładamy do miski, wsypujemy cukier i ziarna z laski wanilii i wszystko miksujemy. Żelatynę zalewamy odrobiną gorącej wody, mieszamy i czekamy aż się rozpuści. Tak gotową żelatynę przelewamy do masy równocześnie ją miksując.
Do ciasta potrzebna nam jest obręcz na tort. Nakładamy na biskzopt i tak do przykładamy, żeby obręcz dobrze stykała się z biszkoptem. Na biszkopt wylewamy masę jogurtową, wszystko wkładamy do lodówki na 2-3h. Przed samym podaniem obieramy i kroimy kiwi na plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy na cieście i można podawać.
Ciasto przechowywać w lodówce.
Do ciasta potrzebna nam jest obręcz na tort. Nakładamy na biskzopt i tak do przykładamy, żeby obręcz dobrze stykała się z biszkoptem. Na biszkopt wylewamy masę jogurtową, wszystko wkładamy do lodówki na 2-3h. Przed samym podaniem obieramy i kroimy kiwi na plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy na cieście i można podawać.
Ciasto przechowywać w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz