Przejdź do głównej zawartości

Tort czekoladowy z truskawkami - delikatny!

Chodził za mną taki tort od jakiegoś czasu. Cały czekoladowy, nie za ciężki z delikatnym biszkoptem. Dodatkowo nasze pyszne polskie truskawki! Tort zrobiłam z okazji dnia Matki, chcąc umilić mojej mamie dzień czymś słodkim, mam nadzieję, że się udało :)
Tort nie wychodzi wcale mocno czekoladowy ani też za słodki, do tego te truskawki które powodują, że tort nie jest mdły ale za to świeży i lekki. Naprawdę polecam!



Tort czekoladowy z truskawkami

biszkopt

  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki kakao
  • łyżka skrobii ziemniaczanej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
krem
  • 250 g serka Mascarpone
  • 300 ml śmietany 30%
  • 3-4 łyżki kakao
  • cukier puder
dodatkowo
  • 200 g truskawek
  • kilka listków mięty
  • kieliszek rumu

Biszkopt: Białko oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę pod koniec dodając cukier i wszystko dobrze miksując do rozpuszczenia się cukru. Do białka dodawać po kolei żółtka, miksując do powstania jednolitej, puszystej masy. Mąki, kakao i proszek do pieczenia mieszamy dokładnie ze sobą i przesiewamy do masy z jajek. Wszystko dobrze mieszamy za pomocą silikonowej szpatułki, uważając aby nie "zgasić" ciasta. Wszystko przekładamy do formy, śr. 24 cm, pieczemy w temp. 180 st. C przez ok. 30-40 minut. Gdy ciasto będzie gotowe, wyciągamy je z piekarnika i pozostawiamy do ostudzenia.
Krem: Śmietanę dobrze ubijamy. Do śmietany dodajemy serek Mascarpone i cukier puder, u mnie ok. 2 łyżki, wszystko dobrze miksujemy. Do innej miski przekładamy 1/3 kremu i odstawiamy do lodówki. Do większej części masy przesiewamy kakao i miksujemy aż masa stanie się jednolita.
Truskawki myjemy, część kroimy na plasterki, a resztę dzielimy na 4 części. 

Biszkopt przekrawamy na 3 części. Rum mieszamy z połową szklanki wody i nasączamy delikatnie każdą część biszkoptu. Dolną część układamy na paterze, na nią rozsmarowujemy 2 łyżki jasnego kremu i na niego układamy plasterki truskawek. Następnie przykrywamy wszystko kolejną częścią biszkoptu. Na biszkopt nakładamy ok. 2/3 kremu czekoladowego. Układamy na torcie ostatnią część biszkoptu i cały tort smarujemy resztą kremu czekoladowego. Z jasnego kremu można zrobić różyczki za pomocą rękawa cukierniczego z odpowiednią tylką i cały tort udekorować truskawkami i listami mięty. Gotowe ciasto przechowywać w lodówce. 
No i gotowe! :)









Komentarze

  1. W przepisie na biszkopt ma być 1,2szkl cukru czy 1/2szl ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zauważyłam błędu, już poprawiam, ma być 1/2 szklanki cukru :)

      Usuń
    2. Dziękuję. Będzie się jutro piec :)

      Usuń
    3. Mam nadzieję,że będzie smakować! :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Czekoladowa pokusa - ciasto czekoladowe z polewą czekoladową.

Lody bananowe z masłem orzechowym i jogurtem naturalnym - bez maszyny!

Owsiane pieguski - pełnoziarniste, bez cukru!