Przejdź do głównej zawartości

Babeczki z masą krówkową i bitą śmietaną - idealne na urodziny!

Gdy pierwszy raz zobaczyłam te babeczki, od razu wiedziałam, że muszę je zrobić. No bo jak tu się oprzeć masie krówkowej? Nie da się!
Babeczki wychodzą bardzo delikatne, a to dlatego, że spód jest na bazie biszkoptu. Wcale nie są takie słodkie jakby się wydawało - chociaż pewnie też dlatego, że notorycznie ograniczam dodatek cukru do jakichkolwiek wypieków :)
Ja babeczki zrobiłam z okazji urodzin znajomej, która dostała je w formie prezentu. Naprawdę lubię dzielić się z ludźmi czymś słodkim, wolę coś komuś upiec niż ganiać w centrach handlowych i szukać czegokolwiek. Myślę, że taki prezent sprawdzi się czasem lepiej niż jakiś "bon podarunkowy" do sklepu X, prawda?


Babeczki z masą krówkową i bitą śmietaną*
przepis na ok. 30 babeczek

babeczki
  • 6 jajek
  • 180 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 70 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
nadzienie krówkowe
  • 250 g serka Mascarpone
  • 100 ml śmietany 30%
  • 300 g masy krówkowej/dulce de leche
dodatkowo
  • 400 ml śmietany 30%
  • 100 g migdałów w płatkach

Uwaga! Jeżeli macie tylko jedną formę na muffiny i nie możecie upiec wszystkich ok. 24-30 na raz podzielcie przepis na babeczki na pół. Zróbcie jedną część, włóżcie do piekarnika, a potem następną. Dzięki temu ciasto nie będzie za długo stało i nie opadnie. 

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy, miksując do momentu aż masa stanie się jednolita i błyszcząca. Do białek dodajemy kolejno żółtka. Mąki mieszamy i przesiewamy do jajek. Wszystko delikatnie mieszamy najlepiej za pomocą silikonowej szpatułki. Masę przekładamy do wyłożonej papilotkami formy na muffiny. Do każdej papilotki dajemy ok. łyżki masy, mniej więcej do 2/3 wysokości. Babeczki pieczemy w temp. 180 st. C, przez 15-20 minut. Gotowe babeczki wyciągamy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Nadzienie krówkowe: Wszystkie składniki na  nadzienie muszą być prosto z lodówki! Śmietanę ubijamy. Do niej dodajemy serek Mascarpone i dobrze miksujemy. Następnie dodajemy masę krówkową i dobrze miksujemy do połączenia się wszystkich składników. Gotową masę włożyć do lodówki dopóki nie będziemy nadziewać babeczek.

Migdały prażymy na patelni na lekko brązowy kolor. Uwaga! Migdały mogą się szybko spalić.
Śmietanę ubijamy i gotową wkładamy do lodówki dopóki nie będziemy dekorować babeczek.

Masę krówkową przekładamy do worka cukierniczego z końcówką nadającą się do nadziewania, można też użyć szprycy do nadziewania. Nadziewamy babeczki, ilość masy zależy od was, im więcej tym lepiej :p Jeżeli nie macie czym nadziać babeczek, możecie wydrążyć trochę ciasta i rozłożyć krem za pomocą łyżeczki. Bitą śmietanę przełożyć do nowego worka cukierniczego z odpowiednią tlyką (u mnie otwarta gwiazda - Wilton 1M). Udekorować babeczki bitą śmietaną, na sam koniec posypać uprażonymi migdałami i gotowe! :)
Babeczki przechowywać w lodówce. Udekorować je najlepiej przed podaniem.


*przepis z moimi modyfikacjami z bloga - Mysweetworld







Komentarze

  1. Bardzo lubię Pani bloga. Ilekroć widzę te pyszności to ślinka mi cieknie! Nominuję Pani bloga do Liebster Blog Award. Szczegóły u mnie -http://lifeandeverythingbyme.blogspot.com/ Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Rozgrzewająca kasza manna z jabłkiem i cynamonem - idealna na jesienne śniadanie!

Bienenstich - niemiecki klasyk!

Lemoniada brzoskwiniowa - idealna na upalne dni!