Kolejna tarta, a co! Jest lato, są cudowne owoce - jagody, maliny, czereśnie, porzeczki...trzeba korzystać :) Tarty na ciasteczkowych spodach robi się bardzo szybko, nie trzeba nic piec. Kruszy się ciasteczka, robi masę, wylewa, daje na górę owoce i tyle - to bardzo skrócony przepis, ale naprawdę, nie ma z nimi dużo zachodu. Takie tarty idealnie nadają się na ciepłe dni, prosto z lodówki, do tego wasza ulubiona lemoniada i przysłowiowa "popołudniowa kawa" staje się idealna w takie upały.
Tarta z jagodami z masą z Ricotty i jogurtu naturalnego
spód
Tarta z jagodami z masą z Ricotty i jogurtu naturalnego
spód
- 150 g herbatników
- 80 g roztopionego masła
masa serowo-jogurtowa
- 500 g sera Ricotty
- 200 g jogurtu naturalnego
- łyżka cukru pudru
- 1 cytryna
- 2 łyżeczki żelatyny
- kilka łyżek gorącej wody
dodatkowo
- 300 g jagód
Ciasteczka przekładamy do malaksera i rozdrabniamy. Pod koniec wlewamy masło i miksujemy, aż wszystko będzie miało konsystencje mokrego piasku. Ciasteczka przekładamy do formy na tartę i dobrze rozprowadzamy i dociskamy. Tak przygotowany spód wkładamy do lodówki.
Ser razem z jogurtem przekładamy do miski i miksujemy, aż powstanie gładka jednolita masa. Do masy wsypujemy cukier, skórkę otartą z całej cytryny (najlepiej taką cytrynę sparzyć przed użyciem!), sok z cytryny. Wszystko dobrze miksujemy, możemy dodać więcej cukru lub soku z cytryny, to już wedle waszego uznania. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami gorącej wody, mieszamy i pozostawiamy aż napęcznieje. Gotową żelatynę (bez żadnych grudek!) wlewamy do masy serowej i dobrze miksujemy.
Masę serową przelewamy na wcześniej przygotowany spód. Wszystko wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę, aby masa serowa mogła stężeć. Następnie posypujemy wszystko umytymi i dobrze odsączonymi z wody jagodami (ja daje je zawsze na sito, a następnie kładę wszystkie na ręcznik kuchenny, aby niepotrzebna woda nie dostała się na ciasto).
Gotowe!
Komentarze
Prześlij komentarz