Przejdź do głównej zawartości

Tarta z jagodami z masą z Ricotty i jogurtu naturalnego - idealna na gorące lato!

Kolejna tarta, a co! Jest lato, są cudowne owoce - jagody, maliny, czereśnie, porzeczki...trzeba korzystać :) Tarty na ciasteczkowych spodach robi się bardzo szybko, nie trzeba nic piec. Kruszy się ciasteczka, robi masę, wylewa, daje na górę owoce i tyle - to bardzo skrócony przepis, ale naprawdę, nie ma z nimi dużo zachodu. Takie tarty idealnie nadają się na ciepłe dni, prosto z lodówki, do tego wasza ulubiona lemoniada i przysłowiowa "popołudniowa kawa" staje się idealna w takie upały.


Tarta z jagodami z masą z Ricotty i jogurtu naturalnego

spód

  • 150 g herbatników
  • 80 g roztopionego masła
masa serowo-jogurtowa
  • 500 g sera Ricotty
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • łyżka cukru pudru
  • 1 cytryna
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • kilka łyżek gorącej wody
dodatkowo
  • 300 g jagód

Ciasteczka przekładamy do malaksera i rozdrabniamy. Pod koniec wlewamy masło i miksujemy, aż wszystko będzie miało konsystencje mokrego piasku. Ciasteczka przekładamy do formy na tartę i dobrze rozprowadzamy i dociskamy. Tak przygotowany spód wkładamy do lodówki.

Ser razem z jogurtem przekładamy do miski i miksujemy, aż powstanie gładka jednolita masa. Do masy wsypujemy cukier, skórkę otartą z całej cytryny (najlepiej taką cytrynę sparzyć przed użyciem!), sok z cytryny. Wszystko dobrze miksujemy, możemy dodać więcej cukru lub soku z cytryny, to już wedle waszego uznania. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami gorącej wody, mieszamy i pozostawiamy aż napęcznieje. Gotową żelatynę (bez żadnych grudek!) wlewamy do masy serowej i dobrze miksujemy. 


Masę serową przelewamy na wcześniej przygotowany spód. Wszystko wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę, aby masa serowa mogła stężeć. Następnie posypujemy wszystko umytymi i dobrze odsączonymi z wody jagodami (ja daje je zawsze na sito, a następnie kładę wszystkie na ręcznik kuchenny, aby niepotrzebna woda nie dostała się na ciasto).
Gotowe!







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Rozgrzewająca kasza manna z jabłkiem i cynamonem - idealna na jesienne śniadanie!

Bienenstich - niemiecki klasyk!

Lemoniada brzoskwiniowa - idealna na upalne dni!