piątek, 5 sierpnia 2016

Gofry z mąki żytniej - inaczej a jednak tradycyjnie!

Od jakiegoś czasu chodziły za mną gofry. Oczywiście te które można kupić nad morzem, chrupiące z bitą śmietaną i polewą są najlepsze, to wiadomo, ale te domowe też są niczego sobie, no i można zrobić ich zdrowszą wersję :)


Gofry z mąki żytniej
(na ok. 5 gofrów, takich jak na zdjęciu)
  • 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 50 ml oleju
  • 2 jajka
  • 170 ml wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. 
Żółtka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier i miksować aż cukier się rozpuści. 
Do żółtek dodać wodę i olej wszystko dobrze mieszając. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dobrze wymieszać aż do połączenia się składników, ale nie za długo, jeżeli będzie trochę grudek w ciecie nie przejmujcie się nimi. 
Do ciasta przekładamy białka i wszystko delikatnie mieszamy, aby nie zgasić białek.
Ciasto nakładamy na rozgrzaną gofrownicę (ilość ciasta zależy od waszej gofrownicy, u mnie mniej więcej 3 łyżki ciasta). Pieczemy aż gofry będę lekko brązowe. Studzimy najlepiej na kracie, podajemy z ulubionymi dodatkami - owocami, bitą śmietaną, cukrem pudrem itd. 












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz