Przejdź do głównej zawartości

Brzoskwinie z malinami pod owsianą kruszonką - owocowo i smacznie!

Owoce - jak na razie jest ich pełno, na targach, w ogródkach, straganach :) Trzeba korzystać póki są!
U mnie w ogródku ostatnio wysyp malin, a pierwsze śliwki już zerwane i zagotowane w słoikach (kompot na zimę będzie jak znalazł!). Ostatnio miałam ochotę na coś słodkiego, lekkiego a zarazem pieczonego. Na ciasto nie miałam ochoty, a że dostałam kilka nowych naczyń do zapiekania, postanowiłam je wypróbować i tak powstały zapiekane owoce z owsianą kruszonką :) Pozytywnie zaskoczona tą kombinacją, słodkie brzoskwinie przełamane kwaśnymi malinami i do tego chrupiąca kruszonka - można tak siedzieć i jeść!

Brzoskwinie i maliny z owsianą kruszonką

  • 2-3 brzoskwinie
  • garść malin
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 - 3 łyżki miękkiego masła
  • szklanka płatków owianych*
  • 3 łyżki otrębów owsianych 
*najlepiej zmielić je trochę w malakserze lub użyć płatków owsianych błyskawicznych

Brzoskwinie i maliny myjemy. Z brzoskwiń usuwamy pestki, kroimy każdą na 8 części. Przekładamy je razem  z malinami do naczynia do zapiekania. Posypujemy łyżką cukru i delikatnie mieszamy. 
Płatki owsiane, otręby, masło i resztę cukru dodajemy do miski i wszystko mieszamy aż wszystko dobrze się połączy. Gdy masa będzie przypominać "mokry piasek" posypujemy kruszonką nasze owoce. Naczynie wkładamy do nagrzanego na 180 st. C piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut aż kruszonka z góry będzie złocista. 
Owoce można podawać z bitą śmietaną, gałką lodów waniliowych.
Gotowe!




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Rozgrzewająca kasza manna z jabłkiem i cynamonem - idealna na jesienne śniadanie!

Bienenstich - niemiecki klasyk!

Lemoniada brzoskwiniowa - idealna na upalne dni!