Tiramisu - deser który trzeba zrobić. Szczególnie w takie chłodne dni mamy ochotę na coś słodkiego, taki deser nada się idealnie. Tiramisu wyszło bardzo delikatne, mocno kawowe, nie za słodkie, takie jak lubię. Czy czegoś trzeba więcej w taką pogodę? :)
Tiramisu
(bez jajek)
z przepisu wychodzi ok. 5 porcji
Tiramisu
(bez jajek)
z przepisu wychodzi ok. 5 porcji
- 250 g serka Mascarpone
- 300 ml śmietany 30%
- ok. 100 g biszkoptów
- filiżanka mocnej kawy
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 60 ml amaretto lub rumu
- kakao do posypania
Na samym początku zaparzamy kawę i odstawiamy do ostudzenia. Śmietanę ubijamy, na sam koniec dodajemy serek Mascarpone i dobrze wszystko miksujemy. Do masy dodajemy cukier puder i miksując powoli wlewamy niecałą połowę zimnej kawy. (jeżeli robicie z rozpuszczalnej, polecam zalać ją jak najmniejszą ilością wody, dzięki czemu mniejsza szansa, że po dodaniu do kremu, cała masa się zważy - im mniej wody tym lepiej). Do kremu możecie dodać więcej cukru lub kawy wedle uznania.
Do pozostałej kawy wlewamy alkohol i mieszamy. Przygotować szklanki w których przygotujemy nasze tiramisu. Nakładamy najpierw nasączony biszkopt, potem krem, biszkopt i tak aż do samej góry. Biszkopty trzeba nasączyć w ponczu kawowym. Ważne jest, aby nie trzymać ich w tej kawie za długo, żeby się nie rozmoczyły. Najlepiej wylać sobie trochę kawy na talerz i dosłownie sekundę trzymać biszkopt w kawie z każdej strony - można by powiedzieć, że biszkopt obtoczyć w kawie.
Gotowe desery trzymać w lodówce, przed podaniem obsypać kakao i można podawać :)
Komentarze
Prześlij komentarz