Sezon na jabłka w pełni. Codziennie przynoszę świeże, prosto z ogródka. Takie prosto z drzewa smakują najlepiej, twarde, lekko kwaśne... pycha!
Na dworze coraz chłodniej, więc trzeba się jakoś rozgrzać. Mam dla was propozycję zapiekanych jabłek z kokosowo-owsianą kruszonką. Kto się skusi? Idealne na chłodne popołudnia z kubkiem gorącej herbaty!
Jabłka pod kokosowo-owsianą kruszonką
składniki na 4 kokilki
Jabłka pod kokosowo-owsianą kruszonką
składniki na 4 kokilki
- 4 średnie jabłka
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- cukier trzcinowy
- cynamon
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Łyżkę cukru trzycinowego wsypujemy na patelnie, dodajemy łyżeczkę wody. Podgrzewamy do czasu aż się rozpuści i lekko skarmelizuje. Do cukru wrzucamy jabłka i dusimy przez kilka minut.
Gotowe jabłka przekładamy do naczynia do zapiekania (ja użyłam kokilek, możecie również użyć jednego większego naczynia, jak wam wygonie).
Masło roztapiamy, dodajemy do niego 2 łyżki cukru, płatki owsiane i wiórki kokosowe. Wszystko dobrze mieszamy, żeby wszystko było dobrze pokryte masłem. Tak powstałą mieszanką posypujemy nasze jabłka tak aby wszystko było przykryte. Naczynia wkładamy do nagrzanego na
Jesienny deserek - idealna kompozycja smaków :)
OdpowiedzUsuń