Przejdź do głównej zawartości

Zapiekane jabłka pod kokosowo-owsianą kruszonką - szybko i smacznie!

Sezon na jabłka w pełni. Codziennie przynoszę świeże, prosto z ogródka. Takie prosto z drzewa smakują najlepiej, twarde, lekko kwaśne... pycha!
Na dworze coraz chłodniej, więc trzeba się jakoś rozgrzać. Mam dla was propozycję zapiekanych jabłek z kokosowo-owsianą kruszonką. Kto się skusi? Idealne na chłodne popołudnia z kubkiem gorącej herbaty!

Jabłka pod kokosowo-owsianą kruszonką
składniki na 4 kokilki

  • 4 średnie jabłka
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • cukier trzcinowy
  • cynamon
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Łyżkę cukru trzycinowego wsypujemy na patelnie, dodajemy łyżeczkę wody. Podgrzewamy do czasu aż się rozpuści i lekko skarmelizuje. Do cukru wrzucamy jabłka i dusimy przez kilka minut. 
Gotowe jabłka przekładamy do naczynia do zapiekania (ja użyłam kokilek, możecie również użyć jednego większego naczynia, jak wam wygonie). 
Masło roztapiamy, dodajemy do niego 2 łyżki cukru, płatki owsiane i wiórki kokosowe. Wszystko dobrze mieszamy, żeby wszystko było dobrze pokryte masłem. Tak powstałą mieszanką posypujemy nasze jabłka tak aby wszystko było przykryte. Naczynia wkładamy do nagrzanego na 
 160 st. C piekarnika i pieczemy ok. 15 minut. Na ostatnie 5 minut włączyć funkcję opiekania, aby nasza kruszonka lekko się przypiekła.
Gotowe!!



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Rozgrzewająca kasza manna z jabłkiem i cynamonem - idealna na jesienne śniadanie!

Bienenstich - niemiecki klasyk!

Lemoniada brzoskwiniowa - idealna na upalne dni!