Przejdź do głównej zawartości

Jaglane kule mocy - prosto i zdrowo!

Jako studentka, potrzebuję czasami czegoś co doda mi energii. Szczególnie teraz, gdy dni coraz krótsze, na dworze coraz zimniej i najchętniej siedzielibyśmy w domu z gorącą herbatą i puchatym kocem.
Wypróbowywałam już kilka przepisów, ale nie potrafiłam znaleźć takich aby mi odpowiadały. W końcu znalazłam! Okazały się idealne, z mnóstwem dobrych rzeczy w środku :) Nadają się do szkoły, na studia, do pracy - wszędzie :) Naprawdę polecam!

Jaglane kule mocy
inspiracja - Planeta Smaku

  • 60 g daktyli
  • 60 g płatków jaglanych
  • 20 g nasion słonecznika
  • 10 g pestek dyni
  • 1 łyżka mąki owsianej
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 2-3 łyżki mleka*
  • 3 łyżki masła orzechowego**
  • 1 łyżka kakao
*u mnie zwykłe krowie, ale możecie zastąpić jakimś roślinnym
** przepis na domowe masło orzechowe znajdziecie tutaj

Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na pół godziny. Gdy daktyle już zmiękną miksujemy je blenderem razem z masłem orzechowym. Możecie dolać trochę wody w której daktyle się moczyły, wtedy łatwiej będzie wszystko zmiksować. 
Płatki jaglane, nasiona słonecznika i pestki dyni możecie lekko pokruszyć w malakserze, nie jest to koniecznie, ale lepiej się potem formuje kule.
Wszystkie składniki mieszamy z pastą daktylowo-orzechową. Powstała masa powinna być zwarta, nie za mokra i nie za sucha, aby można było zrobić z niej kule. Jeżeli będzie za sucha, wystarczy dodać 1-2 łyżki mleka, jeżeli za mokra dosypać płatków. 
Z powstałej masy uformować kule wielkości orzecha włoskiego. Można je pozostawić "gołe" lub obtoczyć je w kakao lub mące kokosowej.
Gotowe kule mocy włożyć na pół godziny. 
Kule przechowywać max 3-4 dni w lodówce.
Gotowe!





Komentarze

  1. przepyszne połączenie składników, wszystko co lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To lubię: zdrowo i apetycznie :) Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniałe te kulki :) porywam kilka:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Rozgrzewająca kasza manna z jabłkiem i cynamonem - idealna na jesienne śniadanie!

Bienenstich - niemiecki klasyk!

Lemoniada brzoskwiniowa - idealna na upalne dni!