Przejdź do głównej zawartości

Zimowa czekolada - z kawa, cynamonem i pomarańczą.

Czekolada na gorąco - kto jej nie lubi? Ja osobiście uwielbiam!
Dzisiaj mam dla was wersję bardziej zimową, z nutą pomarańczy i cynamonu. Dodałam do niej również kawę przez co staje się idealna na mroźne poranki gdy musimy wcześnie wstać i iść do pracy, szkoły czy na uczelnie. 


Zimowa czekolada
  • 200 ml mleka
  • 50 g gorzkiej czekolady*
  • 1 espresso - można pominąć
  • 1 laska cynamonu
  • 1 pomarańcza
  • miód
* można użyć dowolnej czekolady lub ich mieszanek, wedle uznania

Mleko wlewamy do małego garnuszka. Do mleka wrzucamy laskę cynamonu i podgrzewamy na małym ogniu. Do mleka dodajemy skórkę startą z połowy pomarańczy. Pamiętajcie, aby najpierw sparzyć pomarańczę wrzątkiem! Mleko pozostawiamy jeszcze na ogniu aby wszystko dobrze się połączyło. Gdy mleko będzie już gorące, pamiętajcie aby nie doprowadzić do wrzenia!, przecedzamy je przez sito aby pozbyć się skórki z pomarańczy i cynamonu.
Do mleka dodajmy czekoladę, mieszamy aż cała czekolada się rozpuści. Na sam koniec wlewamy espresso, mieszamy i przelewamy do kubka. Jeżeli chcecie można wszystko posłodzić łyżeczką miodu.
Gotowe!




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Rozgrzewająca kasza manna z jabłkiem i cynamonem - idealna na jesienne śniadanie!

Bienenstich - niemiecki klasyk!

Lemoniada brzoskwiniowa - idealna na upalne dni!