Osobiście nigdy nie byłam i nie będę fanką oryginalnej nutelli. Rodzice nigdy jej nie kupowali, a z wiekiem i świadomością tego co się w niej znajduje omijam ją szerokim krokiem. Przypominam! Czytajcie etykiety, to tak niewiele, a wasz organizm wam za to podziękuje!
Dzisiaj mam dla was o wiele zdrowszą wersję nutelli :) Wegańska, mocno czekoladowa, bez dodatku cukru i innych niepotrzebnych składników. Idealna do kanapek, gofrów czy innych deserów. Robi się ją bardzo szybko, więc gdy tylko najdzie was ochota na coś czekoladowego - będzie jak znalazł!
Wegańska nutella
Dzisiaj mam dla was o wiele zdrowszą wersję nutelli :) Wegańska, mocno czekoladowa, bez dodatku cukru i innych niepotrzebnych składników. Idealna do kanapek, gofrów czy innych deserów. Robi się ją bardzo szybko, więc gdy tylko najdzie was ochota na coś czekoladowego - będzie jak znalazł!
Wegańska nutella
- 100 g suszonych daktyli
- 80 g mleczka kokosowego
- 15 g kakao
- 100 g gorzkiej czekolady 80%*
* używamy czekolady wegańskiej, bez mleka w proszku, najczęściej te z wysoką zawartością kakao nie mają mleka, ale lepiej sprawdzić
Daktyle przekładamy do miseczki i zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy je na 15 minut aby zmiękły. Mleczko kokosowe przekładamy do blendera/malaksera, dodajemy połamaną czekoladę i kakao. Daktyle odcedzamy - wodę zostawiamy gdyby nutella była zbyt gęsta - wrzucamy do blendera i wszystko miksujemy aż powstanie gładka masa. Jeżeli masa będzie za gęsta, wystarczy dodać odrobinę wody w której moczyły się daktyle, jeżeli za rzadka, dodać trochę więcej kakao. Gotową nutellę przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce.
Gotowe!
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńFajna. Też kiedyś robiłam swoją domową bo ta sklepowa fuj;-) a co te dzieci lubią w niej...
OdpowiedzUsuń