Przejdź do głównej zawartości

Lody kawowe - wegańskie!

Lody - idealne na ciepłe i słoneczne dni.
Były już z bananem i orzechami, był sorbet rabarbarowy, dzisiaj czas na lody kawowe.
Delikatne, puszyste, mocno kawowe.

Lody czekoladowe

  • 200 ml schłodzonego mleczka kokosowego*
  • 100 ml zaparzonej mocnej kawy**
  •  pół łyżeczki mielonej kawy
  • ksylitol/miód/trzcinowy cukier puder
* używamy mleczka z puszki, bez dodatku wody
** jeżeli używacie ekspresu do kawy, można zrobić mocniejszą mniejszą kawę, jeżeli nie, możecie zalać 3-4 łyżki kawy wrzącą wodą, a następnie odcedzić fusy

Zimną już kawę mieszamy z cukrem i mieloną kawą - cukru dodać wedle uznania, u mnie ok. 2 łyżeczki. Dobrze schłodzone, najlepiej przez całą noc, mleczko kokosowe ubijamy za pomocą miksera. Gdy powstanie lekka masa konsystencji śmietany, Przekładamy 2-3 łyżki do kawy i delikatnie mieszamy. Tak powstałą mieszankę wlewamy do pozostałej części śmietanki kokosowej i delikatnie mieszamy aby powstała jednolita masa. Gotową masę przekładamy do pudełka i wkładamy do zamrażalki. Co 30 - 60  minut mieszamy delikatnie aby równomiernie się mroziło. Wyciągamy gdy osiągniemy oczekiwany efekt.
Gotowe!











Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Czekoladowa pokusa - ciasto czekoladowe z polewą czekoladową.

Lody bananowe z masłem orzechowym i jogurtem naturalnym - bez maszyny!

Koktajle - bomby witaminowe pełne energii!