Mini serniczki, delikatne, małe idealne na jeden raz!
Serniki wielbię miłością, te tradycyjne, puszyste, jak i te z różnymi dodatkami (oprócz rodzynek, ich nie może być w serniku, prawda?), dzisiaj mam dla was przepis na mini serniczki w papilotkach, na spodzie z ciasteczek, z gorzką czekoladą i malinami, skusicie się?
Mini serniczki z gorzką czekoladą i malinami
przepis na 10 serniczków
spód
Serniki wielbię miłością, te tradycyjne, puszyste, jak i te z różnymi dodatkami (oprócz rodzynek, ich nie może być w serniku, prawda?), dzisiaj mam dla was przepis na mini serniczki w papilotkach, na spodzie z ciasteczek, z gorzką czekoladą i malinami, skusicie się?
Mini serniczki z gorzką czekoladą i malinami
przepis na 10 serniczków
spód
- 100 g pełnoziarnistych ciasteczek
masa serowa
- 300 g mielonego twarogu
- 1 jajko
- 2-3 łyżki mleka
- cytryna
- 3-4 łyżki cukru trzcinowego
dodatkowo
- 100 g gorzkiej czekolady - możecie zastąpić mleczną lub białą
- 50 ml śmietany
- maliny
Twaróg przełożyć do miski, dodać cukier, jajko, skórkę z połowy cytryny, mleko następnie wszystko zmiksować do powstanie jednolitej masy.
Ciastka na spód kruszymy w blenderze/malakserze lub wkładamy do woreczka strunowego i uderzamy wałkiem do ciasta. Formę na muffiny wykładamy papilotkami i do każdej z nich wsypujemy ok. 2 łyżek pokruszonych ciastek.
Następnie, na ciastka nakładamy masę serową - do ok. 3/4 wysokości papilotki, spokojnie, serniczki nie będą bardzo rosły, więc spokojnie możecie dać więcej masy.
Blachę z serniczkami kładziemy na większą, tak aby można było na jej spód nalać wody. Wody wlewamy, tak aby zakryła ok. 1/4 blachy z serniczkami. UWAGA! Pamiętajcie, aby przypadkowo nie wlać wody na serniczki!!
Serniczki pieczemy w temp. 170 st. C przez ok. 20-25 minut. Gotowe serniczki wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia.
Czekoladę i śmietanę przekładamy do metalowej lub szklanej miski. Podgrzewamy ją w kąpieli wodnej. Stawiamy na garnku z wodą, pamiętając aby miska nie dotykała wody. Wszystko podgrzewamy do momentu gdy czekolada się roztopi i połączy ze śmietaną. Gotową czekoladę wlewamy na serniczki. Wszystko wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, najlepsze są gdy spędzą w lodówce całą noc.
Przed podaniem dekorujemy serniczki świeżymi malinami i gotowe!!
Następnie, na ciastka nakładamy masę serową - do ok. 3/4 wysokości papilotki, spokojnie, serniczki nie będą bardzo rosły, więc spokojnie możecie dać więcej masy.
Blachę z serniczkami kładziemy na większą, tak aby można było na jej spód nalać wody. Wody wlewamy, tak aby zakryła ok. 1/4 blachy z serniczkami. UWAGA! Pamiętajcie, aby przypadkowo nie wlać wody na serniczki!!
Serniczki pieczemy w temp. 170 st. C przez ok. 20-25 minut. Gotowe serniczki wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia.
Czekoladę i śmietanę przekładamy do metalowej lub szklanej miski. Podgrzewamy ją w kąpieli wodnej. Stawiamy na garnku z wodą, pamiętając aby miska nie dotykała wody. Wszystko podgrzewamy do momentu gdy czekolada się roztopi i połączy ze śmietaną. Gotową czekoladę wlewamy na serniczki. Wszystko wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, najlepsze są gdy spędzą w lodówce całą noc.
Przed podaniem dekorujemy serniczki świeżymi malinami i gotowe!!
Komentarze
Prześlij komentarz