Jedne z najprostszych i najszybszych wypieków - muffiny!
Wystarczy wymieszać składniki, nałożyć gotową masę do formy, włożyć do piekarnika i gotowe!
Dzisiaj mam dla was przepis na muffiny z czekoladą, pełnoziarniste, słodzone miodem. Idealne do szkoły jako przekąska, do kawy czy nawet na imprezę!
Pełnoziarniste muffiny z czekoladą
przepis na ok. 18 sztuk
Wystarczy wymieszać składniki, nałożyć gotową masę do formy, włożyć do piekarnika i gotowe!
Dzisiaj mam dla was przepis na muffiny z czekoladą, pełnoziarniste, słodzone miodem. Idealne do szkoły jako przekąska, do kawy czy nawet na imprezę!
Pełnoziarniste muffiny z czekoladą
przepis na ok. 18 sztuk
- 280 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 200 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 ml maślanki
- 125 ml jogurtu naturalnego
- 160 ml oleju
- 3 łyżki miodu*
- 200 g czekolady - może być gorzka lub mleczną
* możecie dodać więcej, jeżeli wolicie słodsze muffiny
Mąki i proszek do pieczenia wsypujemy do jednej miski. Do drugiej - jajka, maślankę, jogurt, olej i miód. Mokre składniki mieszamy. Czekoladę kroimy lub rozdrabniamy za pomocą robota kuchennego. Do miski z mokrymi składnikami wsypujemy suche i wszystko dobrze mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na sam koniec dodajemy pokrojoną czekoladę i delikatnie mieszamy.
Gotowe ciasto przekładamy do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, ok. 2/3 wysokości papilotki, u mnie ok. 1 spora łyżka ciasta. Tak przygotowaną formę wkładamy do nagrzanego na 170 st. C piekarnika, na ok. 30 minut.
Gotowe!
Zdecydowanie muffiny to szybki wypiek. Zdarzy mi się, że czasami wypiekam je również z mąką pełnoziarnistą
OdpowiedzUsuń