Przejdź do głównej zawartości

Pełnoziarniste muffiny z czekoladą - prosto, szybko, wygodnie!

Jedne z najprostszych i najszybszych wypieków - muffiny!
Wystarczy wymieszać składniki, nałożyć gotową masę do formy, włożyć do piekarnika i gotowe!
Dzisiaj mam dla was przepis na muffiny z czekoladą, pełnoziarniste, słodzone miodem. Idealne do szkoły jako przekąska, do kawy czy nawet na imprezę!

Pełnoziarniste muffiny z czekoladą
przepis na ok. 18 sztuk

  • 280 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 ml maślanki
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 160 ml oleju
  • 3 łyżki miodu*
  • 200 g czekolady - może być gorzka lub mleczną
* możecie dodać więcej, jeżeli wolicie słodsze muffiny

Mąki i proszek do pieczenia wsypujemy do jednej miski. Do drugiej - jajka, maślankę, jogurt, olej i miód. Mokre składniki mieszamy. Czekoladę kroimy lub rozdrabniamy za pomocą robota kuchennego. Do miski z mokrymi składnikami wsypujemy suche i wszystko dobrze mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na sam koniec dodajemy pokrojoną czekoladę i delikatnie mieszamy. 
Gotowe ciasto przekładamy do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, ok. 2/3 wysokości papilotki, u mnie ok. 1 spora łyżka ciasta. Tak przygotowaną formę wkładamy do nagrzanego na 170 st. C piekarnika, na ok. 30 minut.
Gotowe! 





Komentarze

  1. Zdecydowanie muffiny to szybki wypiek. Zdarzy mi się, że czasami wypiekam je również z mąką pełnoziarnistą

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Rozgrzewająca kasza manna z jabłkiem i cynamonem - idealna na jesienne śniadanie!

Bienenstich - niemiecki klasyk!

Lemoniada brzoskwiniowa - idealna na upalne dni!