Przejdź do głównej zawartości

Owsiane pieguski - pełnoziarniste, bez cukru!

Uwielbiam ciastka!! Zawsze, gdy na dworze robi się trochę chłodniej, piekę sobie jakieś, zaparzam zieloną herbatę i biorę książkę. Piekę najczęściej tradycyjne owsiane, na które przepis znajdziecie tutaj. Uwielbiam kombinować z przepisami na ciastka, dodając różne składniki, ciekawe dodatki przez co każda blacha wyjęta z pieca pachnie inaczej. Dzisiaj mam dla was zdrowszą wersję uwielbianych przez wszystkich - piegusków!! 
Owsiane, z gorzką czekoladą, orzechami, bez cukru, idealnie kruche - czego chcieć więcej?

Owsiane pieguski

  • 180 g miękkiego masła
  • 170 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 
  • 330 g płatków owsianych
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g orzechów laskowych
Masło przekładamy do miski, dodajemy miód i miksujemy. Wbijamy jajko i miksujemy do powstania jednolitej masy. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, siekamy czekoladę i orzechy - wszystko wsypujemy do miski, dodajemy płatki owsiane i dokładnie mieszamy. Z masy kształtujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy na blasze i rozgniatamy łyżką. Ciastka pieczemy przez ok. 10-15 minut w temp. 180 st. C. Gotowe ciastka pozostawiamy na blasze do wystygnięcia. 
Gotowe!




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Czekoladowa pokusa - ciasto czekoladowe z polewą czekoladową.

Lody bananowe z masłem orzechowym i jogurtem naturalnym - bez maszyny!