Uwielbiam ciastka!! Zawsze, gdy na dworze robi się trochę chłodniej, piekę sobie jakieś, zaparzam zieloną herbatę i biorę książkę. Piekę najczęściej tradycyjne owsiane, na które przepis znajdziecie tutaj. Uwielbiam kombinować z przepisami na ciastka, dodając różne składniki, ciekawe dodatki przez co każda blacha wyjęta z pieca pachnie inaczej. Dzisiaj mam dla was zdrowszą wersję uwielbianych przez wszystkich - piegusków!!
Owsiane, z gorzką czekoladą, orzechami, bez cukru, idealnie kruche - czego chcieć więcej?
Owsiane pieguski
Owsiane, z gorzką czekoladą, orzechami, bez cukru, idealnie kruche - czego chcieć więcej?
Owsiane pieguski
- 180 g miękkiego masła
- 170 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 330 g płatków owsianych
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g orzechów laskowych
Masło przekładamy do miski, dodajemy miód i miksujemy. Wbijamy jajko i miksujemy do powstania jednolitej masy. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, siekamy czekoladę i orzechy - wszystko wsypujemy do miski, dodajemy płatki owsiane i dokładnie mieszamy. Z masy kształtujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy na blasze i rozgniatamy łyżką. Ciastka pieczemy przez ok. 10-15 minut w temp. 180 st. C. Gotowe ciastka pozostawiamy na blasze do wystygnięcia.
Gotowe!
jak energetyk do biegania ... super
OdpowiedzUsuń