Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka owsiane z dynią - prosto i przyjemnie!

Ciasteczka owsiane! Moim zdaniem dobre na każdą okazję, można dodać do nich swoje ulubione dodatki, orzechy, suszone owoce, przyprawy... robiłam już kilkanaście wersji :)
Tym razem dodałam do nich dyni, odrobinę cynamonu i imbiru - czy trzeba czegoś więcej na chłodne jesienne wieczory?

Owsiane ciasteczka z dynią

  • 200 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 240 g płatków owsianych
  • 180 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 230 g startej dyni
  • 50 g daktyli
  • 2 łyżki miodu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do namoczenia. Masło przekładamy do miski, dodajemy miód, imbir, cynamon i ubijamy wszystko do uzyskania jednolitej i puszystej masy. Daktyle odsączamy, przekładamy do blendera i miksujemy do uzyskania jednolitej masy/pasty. Uzyskaną pastę z daktyli przekładamy do miski z masłem, następnie dodajemy resztę składników. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Formujemy ciasteczka, nabierając łyżkę masy, formujemy z niej kulę, kładziemy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i za pomocą łyżki lub dłoni formujemy ciastka.
Tak przygotowane ciastka pieczemy przez 10-15 minut w temp. 180 st. C
Gotowe!




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Rozgrzewająca kasza manna z jabłkiem i cynamonem - idealna na jesienne śniadanie!

Bienenstich - niemiecki klasyk!

Lemoniada brzoskwiniowa - idealna na upalne dni!