Ciasteczka owsiane! Moim zdaniem dobre na każdą okazję, można dodać do nich swoje ulubione dodatki, orzechy, suszone owoce, przyprawy... robiłam już kilkanaście wersji :)
Tym razem dodałam do nich dyni, odrobinę cynamonu i imbiru - czy trzeba czegoś więcej na chłodne jesienne wieczory?
Owsiane ciasteczka z dynią
Tym razem dodałam do nich dyni, odrobinę cynamonu i imbiru - czy trzeba czegoś więcej na chłodne jesienne wieczory?
Owsiane ciasteczka z dynią
- 200 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 240 g płatków owsianych
- 180 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 230 g startej dyni
- 50 g daktyli
- 2 łyżki miodu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do namoczenia. Masło przekładamy do miski, dodajemy miód, imbir, cynamon i ubijamy wszystko do uzyskania jednolitej i puszystej masy. Daktyle odsączamy, przekładamy do blendera i miksujemy do uzyskania jednolitej masy/pasty. Uzyskaną pastę z daktyli przekładamy do miski z masłem, następnie dodajemy resztę składników. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Formujemy ciasteczka, nabierając łyżkę masy, formujemy z niej kulę, kładziemy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i za pomocą łyżki lub dłoni formujemy ciastka.
Tak przygotowane ciastka pieczemy przez 10-15 minut w temp. 180 st. C
Gotowe!
Tak przygotowane ciastka pieczemy przez 10-15 minut w temp. 180 st. C
Gotowe!
Schrupałabym razem z jogurtem:)
OdpowiedzUsuń