Przejdź do głównej zawartości

Ciasto marchewkowe z orzechami - aromatyczne, wilgotne, idealne na jesień!

Ciasto marchewkowe. Kto go nie lubi?
Wilgotne, korzenne z delikatnym cynamonowym serkiem. Jedna wersja tego ciasta jest już na blogu, znajdziecie ją tutaj. Dzisiaj mam dla was wersję z orzechami, które idealnie pasują do ciasta. Robi się je szybko i łatwo, nic skomplikowanego. Nada się idealnie do popołudniowej jesiennej kawy!

Ciasto marchewkowe z orzechami

ciasto

  • 200 g startej na małych oczkach marchwi 
  • 170 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g orzechów włoskich
  • 3 jajka
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 160 ml oleju
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
krem
  • 300 g serka typu Philadelphia 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1-2 łyżki cukru pudru
Orzechy włoskie siekamy za pomocą noża lub rozdrabniamy je w blenderze.  Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka przekładamy do miski, do nich dodajemy olej, startą marchewkę, orzechy włoskie, cukier, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową. Wszystkie składniki dobrze mieszamy, aby wszystko dobrze się połączyło. Do gotowej masy dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy, najlepiej za pomocą silikonowej szpatułki. Uwaga! By nie "zgasić" masy i nie mieszać zbyt gwałtownie. Gotowe ciasto przelewamy do formy (śr. 22 cm) i pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 45 -60 minut. Najlepiej sprawdzić za pomocą patyczka czy środek ciasta jest dobrze wypieczony.
Serek przekładamy do miski, dodajemy cynamon i cukier puder. Wszystko dobrze mieszamy i pozostawiamy w lodówce.
Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzone ciasto kroimy na 2 blaty, jedną część smarujemy kremem, nakrywamy drugą i gotowe!





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Rozgrzewająca kasza manna z jabłkiem i cynamonem - idealna na jesienne śniadanie!

Bienenstich - niemiecki klasyk!

Lemoniada brzoskwiniowa - idealna na upalne dni!